
Politică
Europa Plus: Un copil și un tânăr sârbi împușcați pe stradă în Kosovo, în Ajunul Crăciunului
kosovo_kfor.jpg

Atacatorul a tras dintr-un vehicul în mișcare. Cele două victime au fost rănite la mâini și la umeri și au fost transportați de urgență la spital, fiind în prezent în afara oricărui pericol vital, precizează sursa citată.
Cei doi purtau brazi de Crăciun, fiind astfel ușor de identificat ca etnici sârbi, dat fiind că sârbii sărbătoresc Crăciunul de rit vechi în data de 7 ianuarie, iar atacul a fost absolut neprovocat, precizează sursa citată
Șoferii de naționalitate sârbă au blocat din nou drumurile regionale din zonă în semn de protest față de atacul armat din ziua Ajunului Crăciunului ortodox de rit vechi.
Poliția din Pristina a anunțat că a arestat un suspect în acest caz, un bărbat albanez în vârstă de 33 de ani.
Ministrul apărării din Kosovo, Armend Mehaj, a declarat că ”suspectul A.K de 33 de ani, este membru al Forțelor de Securitate pentru situații de urgență și va fi tratat și judecat conform legii”.
Atacul a fost condamnat public atât de președintele Vjosa Osmani cât și de premierul din Kosovo Albin Kurti, care a promis că ”suspectul va fi judecat rapid și corect”.
Atacul amplifică tensiunile interetnice din nordul țării care au crescut în mod constant în ultimele luni, ca urmare a unei hotărâri a guvernului de la Pristina prin care membrii minorității sârbe, majoritari în această regiune, sunt obligați să-și schimbe numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu numere purtând însemnele statului Kosovo. Măsura a dus la blocarea cu camioane sârbești a mai multor drumuri naționale și la ciocniri violente între Poliție și demonstranți.
Bulgaria: Instabilitatea politică și lipsa zăpezii afectează turismul
După ce în 2022 sectorul turistic din Bulgaria a avut în continuare de suferit datorită pandemiei, dar și a războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, nici 2023 nu se anunță prea bun, datorită instabilității politice și a lipsei zăpezii în multe stațiuni de ski, spune Pavlina Ilieva, președinta Asociației operatorilor de turism din Bulgaria, citată de agenția Novinite.
"Războiul din Ucraina a făcut ca numărul de rezervări din partea clienților noștri externi tradiționali să scadă dramatic…. Turismul ar trebui să facă obiectul unei strategii naționale, dar în condițiile în care țara nu are de aproape un an un guvern stabil, lucrurile devin complicate”, spune ea.
Operatorii caută soluții individuale, la nivel local, de multe ori improvizate, pentru problemele lor iar dezvoltarea și investițiile rămân mult în urma nivelului din țările vecine. ”Este nevoie de o strategie modernă de dezvoltare, de crearea unui fond național pentru acoperirea riscurilor de călătorie, de crearea unui Corp de control profesionist, pentru că turismul la negru, respectiv cazările pentru care nu se plătesc impozite, are o pondere foarte mare în Bulgaria și nu cred că statul bulgar este suficient de bogat ca să suporte asta”, explică președinta asociației operatorilor de turism bulgari.
Croatia: Cererea de forță de muncă în creștere
Indicele locurilor de muncă neocupate din Croația pentru anul 2022 arată că cererea de forță de muncă a crescut cu 26% față de anul precedent și cu 32,3% față de 2019, anul de dinaintea declanșării pandemiei, ajungând la cote record, a anunțat Institutul Economic de la Zagreb, citat de publicația Vijesti.
Ca și în anii precedenți, cele mai multe anunțuri de angajare publicate anul trecut vizează muncitori necalificați sau cu studii secundare, în timp ce anunțurile pentru persoane cu studii superioare au reprezentat doar 12,1% din total.
Primele cinci profesii cele mai căutate au fost cele de vânzător, chelner, bucătar, magazioner și contabil. Cele mai puțin căutate profesii au fost cele de programator, muncitor în construcții, dulgher și zidar.
Ofertele de angajare cu contract pe durată determinată au reprezentat 46,1% din total, practic neschimbat față de anul precedent, când au reprezentat 46,2%, în timp ce ofertele de angajare cu contract pe durată determinată au înregistrat o scădere ușoară, respectiv 43,7% față de 44% în 2021, potrivit analiștilor Institutului.
Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus
Emilija Šarović - Serbia
Alexandra Miladinova - Bulgaria
Kristian Pintar - Croația
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei