
Presa internaţională
Execuții în Iran: mullahii, dușmanii propriului popor
spanzuratoare_pedeapsa_capitala.jpg

The Guardian notează că execuția celor doi tineri, Mohammad Mehdi Karami și Mohammad Hosseini, a dus la proteste în întreaga lume, dar fără sancțiuni imediate:
"Între timp, Consiliul Suprem al Revoluției Culturale a trântit ușa în fața propunerilor de relaxare a regulilor privind portul hijabului, afirmând într-o lungă declarație, că societățile occidentale au distrus familia prin promovarea sexualității feminine".
Potrivit CNN, autoritățile iraniene au arestat anterior unele persoane pentru criticile lor față de răspunsul guvernului la demonstrații.
Una dintre cele mai cunoscute actrițe din Iran, Taraneh Alidoosti, a fost eliberată pe cauțiune miercuri, după ce a fost arestată în urma criticilor sale la adresa execuției unui protestatar. Între timp, editorul politic al ziarului independent iranian Etemad Online, Mehdi Beyk, a fost reținut joi, potrivit unui tweet al publicației.
Iar Le Monde amintește că, de la mijlocul lunii septembrie, peste 14.000 de persoane au fost arestate în Iran, potrivit ONU, inclusiv sportivi, activiști, personalități din lumea filmului și jurnalişti.
Papa Francisc rupe tăcerea
Papa Francisc a rupt luni tăcerea în legătură cu protestele la nivel național care au convulsionat Iranul, transmite Associated Press. Papa a legat opoziția Vaticanului față de avort de opoziția sa față de pedeapsa cu moartea, spunând că ambele sunt o încălcare a dreptului fundamental la viață. Francisc a schimbat învățătura bisericii cu privire la pedeapsa cu moartea, hotărând că este „inadmisibilă" în toate circumstanțele.
Canalul TV cu sediul la Londra Iran International informează că oamenii au ieșit duminică în stradă în multe orașe iraniene pentru a condamna execuția celor doi protestatari și pentru a marca aniversarea doborârii zborului PS752.
Familiile victimelor din avionul de linie ucrainean, doborât de două rachete în ianuarie 2020 s-au adunat duminică la locul accidentului, la sud-vest de capitala Teheran, în timp ce alții au protestat la cimitirele din alte orașe, pentru a marca aniversarea tragediei care a luat viețile tuturor celor 176 de pasageri aflați la bord.
O amenințare pentru lume
În fine, editorialul ziarului Le Figaro se intitulează: „Mullahii, dușmani ai poporului":
”Cei executați "au fost acuzați că au ucis un membru al aripii înarmate a mullahilor, deci că sunt „dușmani ai lui Dumnezeu".
Dar exact cei care îi desemnează în mod arbitrar pe acești „dușmani ai lui Dumnezeu", după procese simulate și pe baza „mărturisirilor" obținute sub tortură, sunt cei mai mari dușmani ai propriului popor.
Ei se agață de puterea lor absolută, coruptă, nereformabilă. Chiar și sora „ghidului suprem", ayatollahul Khamenei, a denunțat public „califatul său despotic", reducându-l la un emul al Statului Islamic.
Nemulțumită doar cu reprimarea violentă a aspirației populare de libertate, teocrația este în curs de a-și asfixia societatea cu măsuri economice pentru care dă vina pe manifestanți.
Deriva Iranului face ecoul celor care l-au plasat cândva în „axa Răului". Nicio altă țară nu ajută atât de mult Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, care este măturată de dronele Teheranului.
Ca și Moscova, practică luarea de ostatici de stat, cum ar fi reținerea a șapte francezi.
Deja supus sancțiunilor occidentale, Iranul se află în centrul comerțului alternativ între regimurile paria. Și nimic nu pare să-l poată opri în cursa sa pentru bomba atomică.
Un prădător al propriului popor, Iranul mullahilor reprezintă și o amenințare pentru lume. Martirizându-și tinerii, ne invită să-l tratăm ca atare”.