
Politică
Ce poate face Suedia pentru România în dosarul Schengen?
Ce face Suedia Romania Schengen.jpg

Lars Danielsson declară că Suedia, care deține președinția rotativă a UE, nu va iniția un vot privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, dacă nu există un acord cu Austria și Olanda: ”Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi, până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”.
Analistul politic Radu Magdin spune în ce notă trebuie citită declarația oficialului suedez: ”Într-o notă realistă, acest lucru neînsemnând însă că demersurile românești și bulgărești nu trebuie să continue. În lipsa unor demersuri active din partea română, ulterior îmbrățișate și de partea bulgară și strânși mai mulți aliați în primul rând în Parlamentul European, ulterior făcându-se și alte demersuri în plan guvernamental, am ajuns într-o situație, cel puțin pentru România, mai bună, în contextul în care olandezii au trecut de opoziția lor, cel puțin raportat la România. În momentul de față, având în vedere faptul că este un lucru recunoscut în plan european că opoziția Austriei nu are un fundament real și că scuzele folosite de către Austria nu sunt valide, continuăm momentul nostru de ascendent moral, de dreptate în plan european și ar trebui să mergem înainte cu demersurile noastre”.
Victor Negrescu: Trebuie să construim un vot pozitiv pe Schengen în a doua parte a anului
Tudorache: România are nevoie de o strategie de negociere împreună cu Bulgaria privind Schengen
Ce poate să facă Suedia pentru România, în dosarul Schengen? Radu Magdin crede că Suedia ”poate să fie un bun mediator, dar până la urmă, succesul unei medieri ține de gradul de înțelegere și de flexibilitate a părții care cu obstinație neagă dreptatea celuilalt, deși această dreptate este evidentă pentru ceilalți parteneri. Suedia mai poate face eventuale demersuri informale, tocmai pentru a avea un succes și mai deplin al președinției sale a UE, la care România și Bulgaria pot contribui nu numai prin acest dosar Schengen, dar și prin continuarea caracterului nostru constructiv în jocul european, pe care l-am făcut în ultimii ani, Suedia poate folosi de exemplu ascendentul său de data asta în cadrul așa-numitului grup al frugalilor, în care se coordonează deseori cu Olanda, Austria, Finlanda și Danemarca și poate conveni cu aceste țări că ar fi bine ca în timpul președinției suedeze să existe această victorie pentru România și Bulgaria”.