
Politică
Primele transportoare Piranha, oferite de Germania, au ajuns în R.Moldova. Tiraspolul, critici la adresa Chișinăului
aaa.sized_.jpg

Ministerul Apărării de la Chișinău anunță că tehnica a fost recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021. ”Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii”, precizează Ministerul Apărării al R.Moldova.
De partea sa, aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, declară că ”militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie constructivă”. El nu exclude că această tehnică ”va apărea în apropierea zonei de securitate sau chiar în această zonă. ”În loc să întreprindă eforturi politico-diplomatice pentru a rezolva problema într-un mod civilizat şi constructiv, vedem o cu totul altă abordare, care nu duce la stabilitate şi securitate pe malurile Nistrului. Militarizarea şi înarmarea Republicii Moldova nu este o decizie bună şi constructivă”, a spus Ignatiev.
Precizăm că, în contextul războiului din Ucraina, în Republica Moldova s-au intensificat discuțiile despre modernizarea sistemului de apărare națională, precedate de mai multe acțiuni întru realizarea acestui deziderat, or, de acest lucru depinde securitatea statului.
Totuși, ce presupune această modernizare a Armatei Naționale, de ce avem nevoie de ea, care sunt prioritățile ce vizează direcțiile de modernizare a Forțelor Armate, la ce nivel și cu cine cooperează R.Moldova pentru realizarea obiectivului de modernizare a apărării, sunt doar câteva întrebări la care încearcă să dea un răspuns, într-un spot video, Marin Butuc, expert asociat al Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, conferențiar cercetător, director al Școlii Doctorale ”Științe militare și de securitate națională”, Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”.
La sfârșitul anului 2022, o delegație a ministerului francez al Forțelor Armate s-a aflat într-o vizită de documentare în R.Moldova. Reforma armatei moldovenești, securitatea regională și reintegrarea țării au fost câteva dintre subiectele abordate de autoritățile moldovene cu reprezentanții ministerului francez al Forțelor Armate. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a salutat vizita delegației franceze în Republica Moldova și a subliniat importanța acesteia în contextul obiectivului de consolidare a capacităților de apărare și securitate al R.Moldova. În cadrul întrevederii, oficialii moldoveni și francezi au vorbit despre procesul de reformă a armatei moldovenești și noi domenii de cooperare în sectorul apărării.
La începutul lunii octombrie 2022, ministrul german al Apărării, aflat într-o vizită la Chișinău a declarat că țara sa va ajuta R.Moldova să achiziționeze echipamente și drone militare. Iar în iulie, Uniunea Europeană a anunțat că alocă 40 de mln de euro pentru consolidarea capacităţilor forţelor armate ale Republicii Moldova în domeniul comunicaţiilor şi al luptei împotriva atacurilor cibernetice şi să-şi consolideze capacităţile de recunoaştere aeriene fără pilot şi de comunicaţii tactice. Banii provin din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond administrat de statele membre în afara bugetului european. Finanțarea nu presupune armament.
Potrivit Constituției R.Moldova, ”Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”. Doar că acest statut de neutralitate permanentă nu are niciun suport, susțin experții moldoveni. Rusia este ţara care sfidează şi neutralitatea, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea Republicii Moldova.
Cel mai recent sondaj, realizat de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare și CBS-AXA, arată că peste 70 la sută dintre cetățeni cred că R.Moldova are nevoie să-și întărească armata.