Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brazilia: atacul bolsonariștilor, instrumentat de extrema dreaptă americană (France24)

proteste_brazilia.jpg

Un mesaj foarte popular printre conspiraționiștii americani pro-Trump pe una din clădirile guvernamentale din Brazilia atacate de suporteri ai lui Jair Bolsonaro, Brasilia, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Captură Twitter via France24

Atacul lansat de bolsonariști duminică asupra centrelor de putere din Brazilia a reamintit modul de operare al atacului asupra Capitoliului din Statele Unite în urmă cu doi ani. Și trebuie subliniat că furia taberei pro-Bolsonaro a fost alimentată de propaganda principalilor susținători ai fostului președinte Donald Trump, comentează France24.

Comparația e greu de evitat : de la primele imagini, atacul bolsonarist asupra sediilor principalelor puteri braziliene, duminică 8 ianuarie, amintește de asaltul asupra Capitoliului, condus de activiștii pro-Trump, pe data de 6 ianuarie 2021.

Mai ales că membrii extremei drepte s-au grăbit să folosească aceleași argumente ca în 2021 pentru a-i susține pe protestatarii brazilieni. Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump și influent teoretician al conspirației, i-a lăudat pe „brazilienii curajoși care luptă pentru libertate” pe Gettr, o clonă a rețelei Twitter, populară în rândul membrilor alt-right, o mișcare de extremă dreapta care folosește coduri de internet.

Un „Stop the steal” tropical

La rândul său, Ali Alexander, un activist ultraconservator considerat a fi unul dintre organizatorii atacului din 6 ianuarie 2021, a scris pe Truth Social (rețeaua de socializare a lui Donald Trump) că „nu va condamna activiștii care dau buzna în Capitoliu”. Chiar dacă au avut loc ciocniri între forțele de ordine și bolsonariști, el i-a încurajat pe protestatari să facă „tot ce este necesar” pentru a contesta rezultatele alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, câștigate de Luiz Inácio Lula da Silva împotriva lui Jair Bolsonaro.

Același lucru este valabil și pentru Matthew Tyrmand, membru al grupului de extremă dreapta Project Veritas, care s-a îndepărtat timp de zece ore de la țintele sale obișnuite (liberalii americani) pentru a răspândi mesaje care propun o variantă braziliană a conspirației „Stop the steal”, mișcare care a susținut că Donald Trump ar fi câștigat de fapt alegerile din noiembrie 2020.

Entuziasmul microcosmosului pro-Trump față de această explozie de proteste din Brazilia este prelungirea logică a unei campanii condusă din Statele Unite pentru a-i determina pe activiștii pro-Bolsonaro să conteste rezultatele scrutinului din octombrie anul trecut.

Apropierea ideologică dintre Donald Trump și trupele sale, pe de o parte, și Jair Bolsonaro, pe de altă parte, este documentată de ani de zile. Nu întâmplător fostul președinte brazilian a fost supranumit „Trump de la tropice”.

Dar de la înfrângerea electorală a lui Jair Bolsonaro, liderii mișcării „Stop the steal” au dat un impuls serios eforturilor lor de a crea iluzia că actualul președinte brazilian a fost „victima” aceleiași nedreptăți electorale ca și Donald Trump față de Joe Biden.

#Brazilianspring

În noiembrie anul trecut, Eduardo Bolsonaro, unul dintre cei trei fii ai lui Jair Bolsonaro, a fost întâmpinat la Mar-o-Lago, reședința lui Donald Trump din Florida, de către fostul președinte și anturajul său pentru a „discuta posibile inițiative de a contesta rezultatele alegerilor”, potrivit Washington Post.

Prezentat adesea drept emisarul neoficial al lui Jair Bolsonaro în tabăra pro-Trump, Eduardo Bolsonaro a fost unul dintre cei mai virulenți critici ai rezultatelor alegerilor. El a continuat să conteste verdictul chiar și după ce tatăl său a recunoscut înfrângerea.

Eduardo Bolsonaro a aplicat astfel preceptele lui Steve Bannon, care l-a făcut pe al treilea fiu al lui Bolsonaro purtătorul de cuvânt al fenomenului „The Movement”, prezentat ca fiind o mișcare populistă internațională.

Steve Bannon a dedicat, de fapt, emisiuni întregi din „War Room”, podcast-ul său foarte popular în cercurile conspiraționiste nord-americane, „fraudei electorale” care i-ar fi permis lui Lula să câștige.

Pe Gettr, a folosit adesea hashtag-ul #BrazilianSpring (Primăvara braziliană) pentru a sugera o paralelă între Primăverile Arabe de la începutul anilor 2010 - acele revolte împotriva regimurilor autoritare din țări precum Egipt și Tunisia - și efortul bolsonariștilor de a contesta rezultatele alegeri prezidentiale.

În Statele Unite, mijloacele mass-media pro-Trump au reacționat imediat ce rezultatele primului tur din Brazilia au fost anunțate pe 3 octombrie. A doua zi după alegeri, site-ul de extremă dreapta The Gateway Pundit mai ales a susținut că „frauda masivă” a afectat procesul de votare.

Folosit de peste 20 de ani votul electronic devine, deodată, ”dubios”

În centrul acestor acuzații se află una dintre țintele preferate ale conspiratorilor: votul electronic, care este folosit în Brazilia încă de la sfârșitul anilor 1990. Dar de data aceasta nu a mai fost vorba de teorii bizare, cum a fost cea conform căreia un producător de aparate electronice de vot - Dominion – a fost parte a unei alianțe făcute între China și Venezuela pentru a-l face pe Donald Trump să piardă.

Trâmbițele teoriilor conspirației „made in USA” au preluat acuzațiile făcute înainte de alegeri chiar de Jair Bolsonaro. În Brazilia, unde votul este în întregime electronic, președintele în funcție a atras atenția asupra existenței unui sistem opac, care ar putea fi modificat din interior.

 

Articolul France24 integral aici

Traducere de Adriana Petrescu