Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UBB: Teza de doctorat a lui Lucian Bode este profund viciată. Reacția ministrului

Ionut Stroe plagiat Lucian Bode.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a publicat decizia în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode (PNL), acuzat de plagiat. Organismul a concluzionat că lucrarea este ”profund viciată”. Reacțiile lui Lucian Bode și Emiliei Șercan, în articol.

Comisia de Etică a UBB a constatat în cazul de plagiat al lui Lucian Bode că ”se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Comisia reia solicitarea adresată lui Lucian Bode de a alinia teza cu standardele de etică academică și de a o pune la dispoziția Școlii doctorale și Comisiei de Etică.

De asemenea, Comisia adresează lui Lucian Bode și Editurii CA Publishing solicitarea de a retrage cartea ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicată pe baza tezei, în 2021, iar o eventuală republicare să fie realizată doar după corectarea tuturor abaterilor constatate.

 

Emilia Șercan: ”Dr. Bode e plagiator în mod oficial”

 

Reacția de pe Facebook a Emiliei Șercan, jurnalista care a dezvăluit plagiatul lui Bode: ”Dr. Bode e plagiator în mod oficial. Comisia de Etică a UBB confirmă dezvăluirea mea despre teza lui dr. Lucian Bode: teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiată și cere editurii care a publicat cartea lui dr. Bode - CA Publishing, care i-a aparținut conducătorului științific al lui Bode, Adrian Ivan, rectorul SRI - retragerea acesteia. Totuși, și de această dată, când în teză s-a constatat că există aproape o cincime plagiat, UBB cere corectarea plagiatului. Această măsură arată că UBB s-a plasat, încă o dată, de partea plagiatorilor și nu a integrității academice. A preferat să îl apere pe Bode în loc de a apăra propria imagine și propriile standarde. S-a raportat la "cazul Bode" în cheie politică mai mult decât etică”.

 

Lucian Bode critică anunțul UBB

 

Reacția de pe Facebook a lui Lucian Bode:

 

Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:

1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.

2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.

3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.

4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:

• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.

• Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.

Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent despre cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea.

Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.

Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată.

Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii.

 

Cărbunaru, despre plagiatul lui Bode: Se tranșează în instanță

 Situația tezei de doctorat a ministrului de Interne „se tranșează în cadrul unui proces care e gestionat de o instanță de judecată și nu m-aș putea pronunța înainte de a se da un verdict”, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, după ce UBB a decis că Lucian Bode a plagiat.

„Din datele pe care le am, ministrul de Interne a oferit deja o poziție publică în legătură cu acest material de informare pe care l-a transmis UBB. Nu este singura analiză care s-a făcut, deci nu o să comentez acum nici această analiză, nici alte analize în legătură cu această teză. Iar în contextul în care există o procedură în instanță legată de această lucrare, m-aș opri aici cu comentariile”, spune Dan Cărbunaru.

Întrebat de jurnalist dacă răspunsul echivalează cu faptul că premierul nu are nicio poziție, purtătorul de cuvânt al Executivului a spus: „La fel ca și în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii. În cazul punctual, este o situație care se tranșează în cadrul unui proces care e gestionat de o instanță de judecată și nu m-aș putea pronunța înainte de a se da un verdict”.

 

Decizia Comisiei de Etică a UBB privind plagiatul lui Lucian Bode poate fi consultată aici: https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/files/etica/Hotararea_1_2023_a_Comisiei_de_Etica_comunicat.pdf