Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicușor Dan: Bucureștiul a fost aproape de faliment. Calistru: Avem și un plan pentru a nu mai acumula datorii?

Bucuresti rating Romania Zamfirescu.jpg

Nicușor Dan anunță un rating mai mare al Bucureștiului
Nicușor Dan anunță un rating mai mare al Bucureștiului
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Bucureștiul a trecut pe lângă un faliment, spune primarul Nicușor Dan. El anunță că instituția pe care o conduce a început anul fără datorii curente, după ce a plecat la drum cu o restanță de trei miliarde de lei.

Președinta asociației Funky Citizens, Elena Calistru, spune la RFI cât de aproape a fost Bucureștiul de faliment: ”Într-adevăr, Bucureștiul are o problemă structurală cu plata unor datorii curente și aici e un accent destul de important. Acum, depinde ce înseamnă pentru Nicușor Dan faptul că a trecut pe aproape glonțul acesta al falimentului. Știm că a mai existat această conversație, știm că cel puțin în ceea ce privește datoriile pentru furnizarea, așa cum este ea, de energie termică, discuțiile sunt foarte-foarte vechi, însă de fiecare dată Guvernul a ajutat, în momentul în care a existat o apropiere politică între primarul Capitalei și cei aflați la guvernare, Guvernul a ajutat și nu s-a ajuns în situația de față. Ce știm în acest moment este că la momentul noiembrie-decembrie, deci în apropierea perioadei de iarnă, premierul Ciucă a spus că Nicușor Dan, de fapt, PMB va trebui să se descurce cu acea datorie și că Guvernul nu mai are cum să subvenționeze sau să ajute cu plata acelor datorii. Așadar, aici, fără să speculăm foarte mult, este clar că nu mai este Nicușor Dan în postura fericită a unui primar care are și susținerea politică a partidului sau a partidelor aflate la guvernare”.

E mai bine că PMB nu mai are datorii la furnizori, în schimb are către băncile de la care se împrumută? Elena Calistru atrage atenția că ”dacă de fiecare dată, trebuie să stai și să rostogolești aceste datorii, fără să faci nici un fel de restructurare pe ceea ce a dus la acumularea acelor datorii, în mod evident nu este o soluție nici să-ți dea Guvernul, cum a fost până acum, nici să faci împrumut. Evident că în mod ideal ar trebui ca împrumuturile să fie făcute pentru a face proiecte de dezvoltare și proiecte de investiții și nu pentru a plăti datorii curente, pentru că de fapt despre asta vorbim (...). Și atunci, întrebarea este dacă în acest moment în care datoria este plătită cel puțin către furnizori, avem și un plan pentru a nu acumula în continuare astfel de datorii”.

 
Elena Calistru, despre pericolul falimentului Bucureștiului