Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Să se decidă cumva, la Soledar, succesorul lui Putin?

ap23009371559862.jpg

Soledar
Comandantul armatei ucrainene, col. general Oleksandr Syrskyi la Soledar
Sursa imaginii: 
Associated Press

Se duc lupte crâncene în orașelul Soledar din estul Ucrainei, unde ambele armate se chinuie să câștige teren. Soldații se bat pentru fiecare casă, iar un soldat ucrainean a povestit, citat de CNN și Digi 24 că situația este „critică,” iar numărul victimelor este atât de mare, încât „nimeni nu mai numără morții.” Grupul Wagner a anunțat cucerirea orașului Soledar, însă ucrainenii spun că încă se duc lupte. 

Ținta este una simbolică, rușii vor să cucerească Soledar în compensație pentru Bahmut, spune la RFI, analistul militar francez, Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Studii de Perspectivă și Securitate Europeană (IPSE), fost consilier al în cadrul Ministerului Francez al Apărării.

Șeful Wagner, Evgeny Prigozhin, ar duce un război personal pentru a se dovedi demn de a-i urma lui Putin la putere, într-o Rusie unde militarii se luptă între ei în ceea ce pare a fi începutul unui război de succesiune.

 

Emmanuel Dupuy: Dacă vorbim de Bahmut și Soledar, interesul strategic este nul. Aceste două orașe nu deschid fronturi noi, dar i-au costat mult în oameni pe ambii beligeranți. E un fel de încrâncenare mortală. Vorbim de 10.000 de morți de la Wagner, poate mai puțini în rândul ucrainenilor. Toate acestea dovedesc că lupta pentru aceste două localități are o importanță simbolică. Apoi, victoria recentă a rușilor la Soledar nu este un eveniment major. Victoria în această mică localitate vine să compenseze faptul că forțele ruse, adică Wagner, nu reușesc de patru luni deja, să cucerească orașul Bahmut. Rușii nu pot, astfel, deschide alte fronturi. Orașul Bahmut, de 70.000 de locuitori, este practic ras de pe fața pământului. Se poartă lupte casă cu casă, costul viind un număr îngrozitor de victime. Este deci o chestiune de ordin pur tactic și simbolic din partea lui Prigozhin, care s-a grăbit să spună că victoria de la Soledar îi aparține și că a cucerit acest oraș fără ajutorul armatei.

 

Reporter: Șeful Wagner este un apropiat al lui Putin și se spune că el critică felul în care președintele conduce războiul în Ucraina...

Emmanuel Dupuy: Este apropiat de Putin ca mulți alții. Nu sunt sigur că este cel mai apropiat om al lui Putin. Face parte din primul cerc care îl înconjoară pe Putin, dar nu cred că el este cel de care Putin ascultă cel mai mult. Evgeny Prigozhin a intrat într-un război personal care ne conduce la ideea că, la Moscova, clanurile se luptă între ele... militarii se luptă între ei: diversele servicii de informații, Serviciul Federal de Securitate -FSB, Serviciul de Informații Externe – SVR și responsabilii politici. Aceștia văd cum decurge operațiunea militară, eventualele probleme de sănătate ale președintelui, și se gândesc la viitor, la succesorul lui Putin. Acesta ar putea fi Nikolai Patrushev – Secretarul General al Serviciului de Securitate, vicepreședintele lui Putin – Dimitri Medvedev, în același timp și vicepreședinte al comisiei militar-industriale, Aleksandr Bortnikov – Șeful FSB, Naryshkin – șeful SVR, Evgheni Prigozhin însuși sau ministrul apărării, Serghei Șoigu. Fiecare încearcă să se pună în evidență și sunt, fără îndoială, în logica a unui război de succesiune care a început deja la Moscova, sprijinindu-se pe temporizarea relativă sau semieșecul acestei operațiuni militare speciale, cum îi spun la Moscova.

 

Reporter: Vorbiți despre succesiune. Credeți că Vladimir Putin este într-adevăr bolnav? Tot auzim astfel de informații...

Emmanuel Dupuy: Problema nici măcar nu se pune dacă este bolnav sau nu. Se vorbește despre succesiunea în lipsa unei victorii totale, dacă rezultatul este altfel decât ceea ce s-a promis inițial. Oricare ar fi starea de sănătate de sănătate a președintelui, el este slăbit. Este slăbit în ceea ce privește susținerea externă, este slăbit în intern și există întrebări privind capacitatea lui Putin de a conduce această operațiune militară care, la sfârșitul lunii viitoare, intră în al doilea an. Pare că președintelui îi este tot mai greu să ascundă faptul că sunt mult mai mulți ruși morți decât se recunoaște. Cea mai bună dovadă este că președintele este obligat să remobilizeze o parte a tinerilor din țara sa pentru a participa la o operațiune care, în narațiunea oficială, nu este nici acum considerată un război.

 

Reporter: De câteva săptămâni avem impresia că frontul este stabil, nu se mișcă....

Emmanuel Dupuy: Nu este o impresie, este o realitate dovedită  și prin faptul că trupele sunt afectate de o parte și de cealaltă. Problema reîmprospătării trupelor a fost deja pusă. De aceea asistăm la o temporizare și fiecare își apără pozițiile pe care le-a cucerit deja. Vedem foarte clar incapacitatea Rusiei de a cuceri noi teritorii. Bătălia de la Bahmut i-ar fi costat pe cei de la Wagner, 10.000 de soldați pentru cuceriri teritoriale care se măsoară nu în zeci de kilometri, nici măcar în kilometri, ci în sute de metri. De partea cealaltă, forțele ucrainene încearcă să reziste pe o linie a frontului foarte lungă, de 700-800 kilometri.

 

Reporter: Britanicii au anunțat că iau în calcul posibilitatea de a trimite în Ucraina, tancuri Challenger. Cum va schimba acest aspect mersul războiului?

Emmanuel Dupuy: Nu tancurile însele vor schimba jocul, ci decizia britanicilor de a le trimite, decizie care permite trecerea unei noi linii roșii. De-a lungul acestui conflict, au fost depășite mai multe linii roșii începând cu furnizarea de către occident de echipamente de război, în debutul conflictului. În mod evident, rușii au luat acest lucru drept prim act de cobeligeranță. Apoi a urmat trimiterea sistemelor de apărare anti tanc. După care, pe măsură ce războiul s-a derulat, toate liniile roșii au fost trecute una după cealaltă: livrarea de rachete Haimars, lansatoarele de rachete care au dat un avantaj semnificativ Ucrainei pentru a lovi la distanță, mai bune decât sistemul de artilerie pe care îl avea apărarea ucraineană. Ultima linie de trecut este trimiterea de vehicule blindate grele europene. Americanii nu au vorbit încă de trimiterea de tancuri Abrahams. Trimițând tancuri Challenger, Marea Britanie trece într-o nouă etapă care va permite altor state să facă același lucru și să trimită tancuri și alte sisteme de luptă.