Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia donează Ucrainei primele tancuri Leopard 2

duda_zelenski.jpg

Președintele Poloniei Andrzej Duda și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Sursa imaginii: 
Facebook/Cancelaria prezidențială poloneză

La finele lunii martie a anului trecut Polonia devenea primul stat care avea curajul de a furniza Ucrainei 100 de tancuri T-72. Până la finele primăverii, Polonia avea să transfere în total, pe lângă alte tipuri de armament, 240 de tancuri T-72, tancuri cu ajutorul cărora Ucraina a putut să-și perfecteze capacitatea de a opune rezistență invaziei rusești și de a iniția contra-ofensivele din toamna trecută. Se pare că tradiția se păstrează, astfel încât, la început de an, Polonia iarăși mărește miza, fiind primul stat NATO care a luat decizia de a dona Ucrainei tancuri Leopard 2, model considerat unul din cele mai redutabile tancuri moderne din lume, special proiectate la sfârșitul Războiului Rece ca să lupte împotriva tancurilor sovietice în reliefuri similare celor din Ucraina.

Dezbaterea despre transferul de tancuri moderne Leopard 2 de producție germană către Ucraina a început încă în primăvara anului trecut, atunci când Spania se declara dispusă să doneze Ucrainei un număr de 40 de tancuri de acest tip. Atâta doar că, pentru ca un asemenea ajutor militar să se materializeze, este nevoie de aprobare din partea statului german, cel care produce aceste tancuri. Iar această aprobare, se știe, nu a fost oferită, deoarece cancelarul Olaf Scholz a adoptat o poziție foarte rezervată când vine vorba despre tancuri germane pentru Ucraina. Explicația cel mai des vehiculată dinspre Berlin este că Germania nu vrea să provoace Rusia la o escaladare a conflictului cu NATO. Într-un final, la începutul lunii august Spania a fost nevoită să-și retragă disponibilitatea de a transfera tancuri Leopard, motivându-și răzgândirea prin faptul că tancurile Leopard 2 pe care le posedă ar fi fost ”într-o stare absolut deplorabilă”. În realitate, Spania a făcut un pas înapoi după ce a primit refuzul Berlinului pentru transferul tancurilor Leopard 2 către Ucraina.

Cinci luni mai târziu, iată, dezbaterea asupra necesității furnizării de tancuri occidentale moderne Ucrainei a revenit în forță. În luna decembrie, mai ales după ce generalul Valerii Zalujnîi, comandantul șef al Armatei Ucrainene, a declarat că pentru a învinge Rusia armata ucraineană ar avea nevoie, printre multe alte tipuri de armament, și de 500 de astfel de tancuri, în mai multe capitale europene a revenit dezbaterea despre necesitatea de a convinge Berlinul să deblocheze transferul de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Statele NATO au în posesie 1300 de astfel de tancuri.

Presiunea politică și diplomatică asupra executivului german din partea mai multor cancelarii europene, printre care și a Varșoviei, se pare că a intrat într-o nouă fază la finele săptămânii trecute când au început a circula declarații publice despre necesitatea formării unei coaliții de donatori ai tancurilor Leopard 2. Pe lângă Varșovia, declarații de susținere au venit dinspre Helsinki, Copenhaga, Madrid, Atena sau Londra, chiar dacă în cazul celei din urmă nu e vorba de tancuri Leopard 2, pe care nu le are în dotare, ci de tancuri Challenger 2 de producție britanică.

Ei bine, ieri, în orașul Lviv, s-a mai făcut un pas important în direcția formării acestei coaliții de donatori. În timpul conferinței de presă a summit-ului în formatul Triunghiului de la Lublin, președintele Andrzej Duda a declarat că Polonia a luat deja decizia de a dona Ucrainei o companie de tancuri Leopard 2. O companie de tancuri este formată din trei plutoane a câte 4 tancuri și două tancuri de comandă. Astfel, reiese că Polonia va dona Ucrainei 14 tancuri Leopard 2, fiind primul stat care a luat o decizie în acest sens.

Se presupune că în viitorul apropiat alte trei sau patru capitale deja menționate vor face declarații similare, astfel încât Ucraina să beneficieze de primul batalion de tancuri Leopard 2. Un batalion de tancuri conform standardelor NATO numără 58 de tancuri, ceea ce înseamnă că probabil, pentru început, Finlanda, Danemarca, Grecia și Spania vor dona și ele câte o companie de tancuri Leopard 2.

În asemenea condiții, va mai putea Olaf Scholz să se opună transferului către Ucraina a unuia din cele mai temute tipuri de tancuri din lume pentru a o elibera de invazia rusească? Puțin probabil, dar până la aprobarea oficială a Berlinului, Varșovia își mai poate trece în cont o bilă albă pentru modul în care știe să dea dovadă de leadership în ajutorarea Ucrainei. Și, probabil, vom mai asista la alte  donații de tancuri Leopard 2 din partea Varșoviei, deoarece Polonia deține un număr de 249 de astfel de tancuri, pe care în viitorul apropiat le va putea înlocui cu tancuri americane Abrams de ultimă generație și tancuri sud-coreene K2.  

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre decizia Poloniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2