Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău

reuniune.jpg

Prima reuniune a Comunității Politice Europene, Praga, octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

Reuniunea Comunității Politice Europene (CPE) va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Consiliului European, Charles Michel, și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți, dar și șefi de guvern, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron.

Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022. Șefa statului, Maia Sandu, declara atunci că propunerea de a găzdui reuniunea liderilor statelor și regiunilor din Europa accentuează sprijinul univoc al partenerilor pentru parcursul și viitorul european al Moldovei. 

”Găzduirea celui de-al doilea summit în Moldova, o țară din vecinătatea estică, candidată recentă pentru aderarea la UE, este un semn de sprijin pe care îl prețuim foarte mult. Vă așteptăm cu drag la următoarea întrunire, la Chișinău, pentru a continua munca începută și a avansa cooperarea în cadrul CPE. E nevoie de eforturi continue pentru a face Europa mai puternică și mai rezistentă”, a declarat președinta Maia Sandu. 

În discursul său de la summitul CPE, șefa statului a menționat că Comunitatea este creată în vremuri dificile, iar unul dintre primele sale obiective vor fi eforturile comune pentru restabilirea păcii durabile și a respectării dreptului internațional pe tot continentul european. Securizarea frontierelor și siguranța oamenilor rămân printre prioritățile principale. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene din iunie de la Chișinău