Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bodgan Aurescu și Dmitro Kuleba discută direct despre rezolvarea problemelor din legea ucraineană a minorităților

ap22360634193934.jpg

Dmitro Kuleba
Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe ucrainean
Sursa imaginii: 
Associated Press

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, încearcă să rezolve problemele pe care România le-a evidențiat în legea minorităților recent adoptată de Kiev. Cei doi miniștri au discutat la telefon despre acest aspect și au hotărât să creeze un grup de dialog la nivel de experți pentru a răspunde solicitărilor părții române, dar discuțiile vor continua și la nivel de miniștri, a declarat Bogdan Aurescu, în cadrul conferinței organizate, la București cu ocazia preluării de către Suedia a președinției Consiliului Uniunii Europene.

„Președintele Iohannis și președintele Zelensky au discutat pe 4 ianuarie la telefon despre mai multe aspecte, dar au inclus și legea privind minoritățile și au decis să împuternicească cei doi miniștri de externe, pe mine și pe domnul Kuleba, să găsim soluții. Așa se face că am avut un dialog foarte bun cu colegul meu, domnul Kuleba, am reiterat propunerile și îngrijorările noastre.

Am decis să lansăm un proces de consultări pentru a discuta aspectele pe care noi le-am indicat drept problematice în ceea ce privește această nouă lege. Am decis să avem consultări atât la nivel de experți, cât și la nivel de miniștri de externe și asta vom face în perioada care urmează. Așadar urmează un proces, lucrul pozitiv este că ne-am înțeles să ne consultăm unul pe celălalt, iar îngrijorările noastre vor fi considerate deoarece ne amintim cu toții promisiunea pe care a făcut-o președintele Zelensky că minoritatea românească din Ucraina va primi același regim de drepturi și privilegii pe care îl are comunitatea ucraineană din România.”