Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: SUA susține necesitatea unui acord bilateral Kosovo - Serbia

kosovo_sua.jpg

Consilierul de stat american Derek Chollet și președinta statului Kosovo, Vjosa Osmani la Pristina, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Președinția Kosovo / president-ksgov.net

Importanța încheierii unui acord bilateral cu Serbia a fost principala temă de discuții în cadrul întâlnirii dintre președinta Kosovo, Vjosa Osmani și delegația oficială americană condusă de consilierul de stat Derek Chollet, care a efectuat recent o vizită la Pristina.

Potrivit agenției Koha, care citează comunicatul Președinției statului Kosovo "Acordul final cu Serbia va trebui să se bazeze pe recunoașterea reciprocă și pe susținerea unei păci durabile în regiune... Kosovo va continua să facă eforturi, în coordonare cu SUA, pentru încheierea unui astfel de acord”.

Delegația americană, din care au făcut parte și emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar și ambasadorul SUA la Pristina, Jeffrey Hovenier, a fost primită și de premierul Albin Kurti, dar după nici una dintre întâlniri nu s-au făcut declarații pentru presă, precizează sursa citată.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat înaintea vizitei că delegația condusă de Derek Chollet are misiunea de a discuta despre integrarea euro-atlantică, inclusiv despre stabilirea unui acord bilateral pentru normalizarea relațiilor cu Serbia, bazat pe recunoaștere reciprocă.

Delegația americană urmează să se deplaseze la Belgrad, unde va avea discuții pe același subiect cu președintele Serbiei, Aleksandr Vučić.

 

Albania: Previziuni pesimiste din partea Băncii Mondiale

 

Banca Mondială a revizuit în scădere previziunile privind creșterea economică a Albaniei pentru acest an, de la 3,5% la 2,2%, ținând cont de efectele pe care războiul din Ucraina le va avea în continuare asupra economiilor din regiune, transmite publicația albaneză gazeta-shqip.com.

Creșterea economică își va încetini ritmul datorită efectelor directe ale inflației, dar și datorită dobânzilor impuse de băncile naționale tocmai pentru combaterea inflației. De asemenea, posibilitatea unui nou val al pandemiei ar putea împinge economia mondială în recesiune, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Pentru 2024 previziunile sunt mai optimiste, BM estimând că Albania va înregistra o creștere economică de 3,4%.

Pentru întreaga zonă a Balcanilor de Vest, raportul prevede pentru acest an o creștere economică de sub 2,5%, datorită în principal blocajelor politice și incertitudinilor care întârzie aplicarea reformelor necesare pentru eficientizarea economiilor statelor din regiune.

 

Macedonia de Nord: Limba macedoneană va fi predată în mai multe universități din străinătate

Ca urmare a eforturilor Universității ”Sfinții Chiril și Metodiu” din Macedonia de Nord, prezența studiilor de limbă macedoneană în centrele universitare ale lumii se extinde pentru prima oară în ultimii 15 ani, a anunțat universitatea, citată de agenția Meta.

”Intensificarea cooperării internaționale și devotamentul profesorilor de limbă macedoneană care predau deja în peste 20 de centre universitare ale lumii ne deschid noi perspective. În a doua parte a anului trecut a început predarea limbii și literaturii macedonene în alte două centre universitare din Turcia...

De asemenea, începând din noiembre anul acesta va exista o catedră de limba macedoneană la Universitatea din Beijing, China.

Tot în cursul acestui an se vor face eforturi pentru redeschiderea Lectoratului de limbă și literatură macedoneană de la Universitatea din Tirana, Albania”, mai precizează sursa citată.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Mihane Beqiri - Kosovo

Chloe Tomco - Albania

Ankica Angelovska – Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 13 ianuarie 2023