
Politică
”Un moment de cotitură” în politica Japoniei: tratat de colaborare militară cu Marea Britanie
japonia_uk.jpg

Acest tratat, pentru care negocierile au început în 2021, este atât un semn al interesului crescând al Regatului Unit pentru regiunea Asia-Pacific, cât și al eforturilor Japoniei de a-și consolida alianțele în fața Chinei, calificată de guvernul japonez ca reprezentând „o provocare strategică fără precedent” pentru securitatea sa.
Acest acord va pecetlui „angajamentul Regatului Unit pentru securitatea în regiunea Indo-Pacific”, a transmis Downing Street într-un comunicat.
Este cel mai important acord militar dintre cele două țări de la alianța anglo-japoneză din 1902 împotriva Rusiei, iar Regatul Unit devine prima țară europeană care va avea un astfel de acord cu Japonia.
„Este un demers semnificativ pentru ambele țări”, a declarat Euan Graham, cercetător la Institutul Internațional de Studii Strategice, intervievat miercuri de AFP. ”Pentru că absența unui astfel de acord a restrâns până acum cooperarea lor bilaterală în materie de apărare, iar fiecare operațiune a fost mai complicată la nivel diplomatic, prin implicarea Ministerului Afacerilor Externe”.
Tratatul ar trebui să permită forțelor armate ale celor două țări să „planifice și să implementeze exerciții și desfășurari militare mai complexe și la scară mai mare”, potrivit Downing Street.
„Regiunea Asia-Pacific este o zonă de dezvoltare, nu o arenă pentru jocuri geopolitice”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. „Cooperarea în domeniul apărării ar trebui să promoveze îmbunătățirea înțelegerii reciproce, a încrederii și a cooperării între țări”, a continuat el, și nu „să creeze inamici imaginari, cu atât mai puțin să readucă vechea mentalitate de confruntare în regiune”.
”Provocări globale fără precedent”
China și Japonia, a doua și, respectiv, a treia economie din lume, sunt parteneri comerciali importanți, dar relațiile lor s-au deteriorat considerabil în ultimii ani.
Japonia se plânge în mod regulat de activitatea marinei militare chineze în jurul insulelor Senkaku, administrate de Tokyo, dar pe care Beijingul le revendică sub numele de Diaoyu.
Japonia, care a semnat un acord similar cu Australia în ianuarie anul trecut, trece printr-o perioadă de revizuire majoră a politicii sale de apărare pentru a contracara puterea militară chineză.
În decembrie, a aprobat o nouă „strategie de securitate națională”, prin care intenționează să-și dubleze bugetul anual destinat apărării, de la aproximativ 1% din PIB la 2% până în 2027.
Un moment de cotitură major pentru țară, a cărei Constituție pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea ei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să aibă o armată în adevăratul sens al cuvântului..
Șeful guvernului britanic, care dă dovadă de o poziție din ce în ce mai fermă față de China, a insistat asupra necesității de a coopera în fața „provocărilor globale fără precedent ale vremurilor noastre”.
Regatul Unit și Japonia sunt, de asemenea, asociate cu Italia, în vederea dezvoltării unui model de avion de luptă de ultimă generație până în 2035.
În turneu în mai multe țări G7, Fumio Kishida a ajuns săptămâna aceasta la Paris și Roma, apoi la Londra, miercuri, Ottawa, joi, înainte de a se întâlni vineri la Washington cu președintele american Joe Biden.
În Franța, Fumio Kishida și președintele Emmanuel Macron și-au exprimat dorința de a consolida parteneriatul dintre țările lor, în chestiunile legate de securitate din regiunea Asia-Pacific, împotriva „încercărilor unilaterale de a schimba status quo-ul prin forță”, expresie folosită de Fumio Kishida, prin care face aluzie la China.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24