Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia sprijină aderarea României și Bulgariei la Schengen/ primele discuții au avut loc la Viena

schengen.png

Plăcuța care marchează una din intrările în orășelul Schengen din Luxemburg, cel care a dat numele Tratatului european
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

Grecia susține aderarea Bulgariei și României la spatiul Schengen. Extinderea spațiului de liberă circulație va ajuta și Grecia întrucât țara va fi unificată rutier cu restul țărilor din Uniunea Europeană.

Ministrul pentru migrație și azil din Grecia,  Notis Mitarakis, a fost primit joi la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce miercuri s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner, anunță publicația grecească Naftemporiki.

Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen. Pentru această inițiativă Grecia este în contact cu președinția suedeză a UE și cu Comisia Europeană, potrivit unui comunicat.

Notis Mitarakis a declarat în acest sens:  „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”. a punctat Notis Mitarakis, potrivit RADOR.

Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene.

Amintim, și Ministrul suedez de Externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a subliniat că Preşedinţia suedeză este decisă să se implice activ şi să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluţii concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părţile implicate, precum şi să sprijine eforturile României în direcţia finalizării aderării.