
Politică
Ministra germană a apărării, Christine Lambrecht, a demisionat
lambrecht-baks-rede-verteidigungsministerin.jpg

„Am adresat astăzi cancelarului federal rugămintea de a-mi aproba cererea de demisie din funcția de ministră a apărării. De luni de zile, presa s-a focalizat pe persoana mea ceea ce a împiedecat discuţiile la obiect despre militarii şi militarele, despre Bundeswehr, despre liniile directoare ale politicii de siguranţă în interesul cetăţenilor şi cetăţenelor din Germania. Munca valoroasă a soldaţilor şi soldatelor şi a lucrătorilor din domeniul militar trebuie să se afle în prim plan. Prin urmare, am decis să-mi pun la dispoziție postul. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care lucrează în fiecare zi pentru a ne garanta siguranța și le doresc din suflet tot binele pentru viitor.”
Am citat scurta declaraţie a Christinei Lambrecht, ministra apărării din Germania, postată azi dimineaţă pe pagina electronică a ministerului, pe care l-a condus din 2021
Social-democrata Lambrecht, născută în 1965, a devenit ţinta preferată a presei germane şi internaţionale, dar şi a opoziţiei din Republica Federală. I s-a reproşat că e incompetentă, lipsită de empatie şi că dă dovadă de o lipsă crasă de întelegere faţă de problemele militare în general şi faţă de cele ale Bundeswehrului (a armatei federale), în special.
Speculaţii despre o apropiată demisie au circulat deja vineri. Criticile cele mai dure au fost lansate împotriva ministrei după ce în noaptea de revelion a postat pe Instagram un video, vorbind, între altele şi despre războiul din Ucraina. În fundal se puteau vedea artificii, iar zgomotul acestora acoperea aproapte total mesajul ministrei.
Primele critici au apărut după izbucnirea războiului din Ucraina cînd ea a anunţat că va trimite 5.000 de căşti în timp ce Kievul cerea armament greu de apărare.
Cancelarul social-democrat Olaf Scholz a încercat să-i ia apărarea după incidentul din noaptea de revelion. Acum, după două săptămîni de la postarea cu bucluc, Scholz nu a ezitat să-i primească cererea de demisie din post. Un purtător de cuvînt al guvernului s-a grăbit să anunţe publicul despre decizia cancelarului. Totodată s-a anunţat că numirea unui succesor sau a unei succesoare urmează să aibă loc în cursul zilei de mîine.
Se aşteaptă că persoana care va fi numită va fi tot o femeie. Cînd s-a format actuala coaliţie tripartită, social-democrat/liberal/ecologistă, Scholz a dorit ca posturile ministeriale să fie ocupate de un număr egal de femei şi bărbaţi.
Opţiunea lui Scholz de a nu coopta un bărbat pentru funcţia de ministru al apărării se explică şi prin faptul că deja în perioada guvernării Angelăi Merkel, portofoliul apărării îl deţineau două femei, creştin-democrata Ursula von der Leyen (actuala preşedintă a Comisiei UE), urmată de Annegret Kramp-Karrenbauer (fosta şefă a executivului din Saarland şi ex-preşedintă a Uniunii Creştin-Democrate).
Simptatiile publicului pentru ministra germană au scăzut permanent. Potrivit ultimelor sondaje, date publicităţii săptămîna trecută, numai 25 la sută dintre cei chestionaţi o mai susţineau. 60 la sută dintre germani s-au pronunţat pentru demisia.
În primele comentarii sarcastice, lansate de presa germană după ce s-a aflat de plecarea lui Lambrecht, s-a afirmat că pînă şi textul demisiei conţine formulări nefericite. Ziarul Der Tagesspiegel, de exemplu, subliniază că ministra se autovictimizează fără a face vreo trimitere autocritică la scurta ei carieră în fruntea Ministerului Apărării. Referitor la cancelarul Scholz care va trebui să desemneze pe cineva pentru postul vacant, ziarul citat susţine că el va trebui să numească pe cineva capabil care va reuşi să coordoneze satisfăcător activitatea Bundeswehrului în situaţia geopolitică actuală.
Profitînd de demisia lui Lambrecht, copreşedinta partidului-naţionalist autoritar, Alternativa pentu Germania (AfD), Alice Weidel nu s-a putut abţine să lanseze un atac frontal împotriva guvernului, acuzîndu-l de incompetenţă. Pe Twitter, îi reproşează demisionarei că „s-a jucat cu arme de război, inexistente, pentru Ucraina”, în loc să se ocupe de „modernizarea necesară a Bundeswehrului” care „în ultimii 16 ani ai guvernării creştin-democrate a fost demolat de tot”
Opoziţia parlamentară creştin-democrată/creştin-socială a salutat demisia şi propune (prin intermediul deputatului Florian Hahn) lui Scholz şi o succesoare în persoane lui Eva Högl. Socialdemocrata, născută în 1969, este comisara parlamentară pentru problemele Bundeswehrului (Wehrbeauftragte des Deutschen Bundestages).
Se vehiculează şi alte nume. Decizia finală o va avea cancelarul. Dacă totul decurge fără ceva neprevăzut, marţi se va şti cine va conduce Ministerul Federal al Apărării.