Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie trimite Ucrainei tancuri Challenger 2 (oficial)

Militarii ucraineni se deplasează cu tancurile în timpul unei operațiuni de contraofensivă, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, în regiunea Harkov, Ucraina. Această fotografie publicată pe 12 septembrie 2022.

Tancuri ucrainene în timpul unei operațiuni de contraofensivă, în regiunea Harkov, Ucraina, 12 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
Serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, via Reuters

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat luni ceea ce el a descris a fi „cel mai important pachet” de ajutor de luptă până în prezent „pentru a accelera succesul ucrainean”. Wallace a confirmat că Marea Britanie va livra Kievului 14 tancuri Challenger 2 și nu numai, relatează Reuters și The Guardian.

"Astăzi, pot anunța cel mai important pachet de putere de luptă de până acum pentru a accelera succesul ucrainean. Acesta include tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare", a declarat, luni, Ben Wallace. Vorbind în Camera Comunelor, Wallace a mai spus că Rusia „a eșuat în mod singular în a înfrânge voința poporului ucrainean” și că a „reușit să piardă un număr semnificativ de generali și ofițeri comandanți”.

Ce include pachetul de ajutor militar al Marii Britanii, pe lângă tancurile Challanger 2:

- Opt autotunuri pe șenile

- Alte sute de vehicule blindate și de protecție, inclusiv transportoare de personal Bulldog.

- Un pachet de asistență la manevră, care include capabilități pentru câmpurile minate

- Alte zeci de „sisteme aeriene fără echipaj” pentru a sprijini artileria

- Alte 100.000 de proiectile de artilerie

- Sute de rachete mai sofisticate, inclusiv Sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), Starstreak, rachete de apărare aeriană cu rază medie de acțiune.

- Un pachet de piese de schimb pentru recondiționarea a până la 100 de tancuri ucrainene și vehicule de luptă de infanterie. (sursa: Hotnews.ro)

Ben Wallace a salutat decizia guvernului francez de a trimite tancuri ușoare de luptă AMX 10-RC în Ucraina, precum și noul pachet de arme al SUA, care va include aproximativ 50 de vehicule de luptă Bradley.

Finlanda a anunțat și ea joi că ar putea dona Ucrainei un număr mic de Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să trimită și ele tancuri principale de luptă.