Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima aeronavă de supraveghere AWACS a ajuns în Baza Aeriană 90 Otopeni

230113-awacs.jpg

Sursa imaginii: 
nato.int

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO.

O primă aeronavă AWACS din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO. Misiunea de supraveghere va dura câteva săptămâni și va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann. Aproximativ 180 de militari NATO sunt dislocați la Baza Aeriană Otopeni.

Prin sistemul lor de radar, avioanele, construite pe platforma de Boeing 707 pot localiza şi identifica alte aeronave, tancuri, sau ambarcațiuni la o distanţă de peste 400 de kilometri.

Ministerul Apărării Naţionale anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.Conform unui comunicat al MAPN transmis AGERPRES, din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO."Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă", arăta ministerul.