Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aflată la Davos, Maia Sandu l-a invitat pe noul președinte al Elveției să viziteze R.Moldova

maia_invitatie_presedinte_elvetia.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Aflată la Davos, unde în aceste zile are loc Forumul Economic Mondial, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Alain Berset, noul președinte al Confederației Elvețiene. Șefa statului i-a mulțumit președintelui Berset pentru susținerea consecventă din partea Elveției pentru reformele și eforturile de modernizare ale Republicii Moldova, exprimându-și în același timp dorința de a consolida în continuare parteneriatul moldo-elvețian. Maia Sandu l-a invitat pe președintele Elveției să viziteze R.Moldova. 

”I-am transmis președintelui Berset recunoștința noastră pentru cooperarea excelentă pe care am construit-o cu Elveția în ultimii ani, dar și pentru programele de dezvoltare sprijinite de către Guvernul Elveției în Republica Moldova de-a lungul timpului în diverse sectoare -  dezvoltare locală, infrastructură, educație și sănătate”, a spus președinta Maia Sandu.

De asemenea, cei doi președinți au discutat cooperarea bilaterală în domeniul anticorupției și în recuperarea bunurilor furate de la cetățenii noștri, dar și oportunitatea semnării unui acord de protecție socială între cele două țări.

Trebuie spus că, șefa statului l-a invitat pe omologul său elvețian în vizită în Moldova. ”Elveția este un important partener de dezvoltare al Republicii Moldova, prețuim și vrem să valorificăm și să extindem acest parteneriat, inclusiv prin semnarea Acordului privind zona europeană de liber schimb EFTA în interesul cetățenilor ambelor țări”, a punctat Maia Sandu.

Precizăm că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a început vizita la Forumul Economic Mondial din Davos cu o întrevedere cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel. Oficialii au discutat despre securitatea din regiunea noastră, marcată de război, sprijinul de care are nevoie Republica Moldova în contextul crizei energetice precum și despre cooperarea între cele două țări pentru a avansa agenda de integrare europeană a Moldovei. 

Maia Sandu i-a mulțumit premierului Bettel pentru sprijinul oferit în domeniul umanitar și al apărării și pentru susținerea parcursului european al R.Moldova. Totodată, șefa statului a reiterat invitația adresată prim-ministrului luxemburghez de a veni la Chișinău pe 1 iunie, la reuniunea Comunității Politice Europene. 

La Forumul Economic Mondial de la Davos se află și ministrul moldovean al Economiei, Dumitru Alaiba, care a avut o întrevedere cu Richard Nash, vicepreședintele Operatorului de plăți online, PayPal. ”Este nevoie de o prezență mai mare a PayPal în Moldova cu produse și soluții pentru antreprenori inclusiv pentru freelanceri”, afirmă ministrul Economiei. 

PayPal oferă multe produse care ar putea susține inovațiile și comerțul electronic, care nu sunt disponibile pentru Moldova. 

În aceste zile, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șefa statului are stabilite întrevederi cu lideri mondiali și oficiali de nivel înalt din mai multe țări, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Cea de-a 53-a reuniune a forumului ”Cooperarea într-o lume fragmentată”, abordează mai multe subiecte, printre care modalitățile de rezolvare a actualelor crize energetice și alimentare, dar și eventuale soluții pentru riscurile geopolitice actuale, inclusiv cele din regiunea noastră.