Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: spectrul alegerilor anticipate, în plin scandal politico-financiar

rumen_radev.jpg

Președintele Bulgariei, Rumen Radev
Sursa imaginii: 
Facebook / Румен Радев

Președintele bulgar Rumen Radev a încredințat luni Partidului Socialist sarcina de a constitui o majoritate pentru susținerea de la Sofia. Este ultima încercare, înainte ca președintele să ajungă din nou în situația de a convoca alegeri anticipate – ar fi a cincea oară într-un interval de doi ani. Însă șansele socialiștilor sunt infime, cu atât mai mult cu cât Bulgaria este zguduită de un scandal politico-financiar.

Instabilitatea domină în continuare scena politică din Bulgaria. Aceasta este, evident, o veste proastă pentru vecinii noștri de la sud de Dunăre, dar în același timp și pentru România.

Se știe, cele două țări sunt legate în dosarul Schengen și unul dintre argumentele pentru care ele nu au fost admise la sfârșitul anului trecut l-a constituit și lipsa unui guvern stabil la Sofia.

Patru runde de alegeri au avut loc în mai puțin de doi ani, fără a rezulta o majoritate stabilă. Se pregătesc vecinii noștri pentru a cincea chemare la urne într-un interval scurt? Posibil.

În orice caz, președintele bulgar Rumen Radev a mandatat luni Partidul Socialist să încerce să formeze noul guvern.

După cum comentează presa bulgară, este un mandat al ultimei șanse pentru socialiștii care în ultimele alegeri, din octombrie, au obținut un scor de sub 10%.

Primele două partide, GERB (centru-dreapta, al fostului premier Borisov) şi "Continuăm Schimbarea" (anticorupţie), au eşuat deja în încercările de a constitui o majoritate.

Șansele socialiștilor sunt considerate oricum foarte mici de către observatorii scenei politice de la Sofia, iar recentul scandal al criptomonedelor, care a zguduit Bulgaria în ultimele zile, face chiar ca aceste șanse să tindă către zero.

Într-un comentariu după nominalizarea socialiștilor, preluat de portalul Novinite, președintele Radev a precizat că nu s-a lăsat ghidat de scandalul criptomonedelor în alegerea mandatului de ultimă șansă.

Despre ce este vorba? Patru bulgari au fost acuzaţi săptămâna trecută de aderarea la o grupare de crimă organizată prin spălare de bani și fraudă informatică.

Potrivit Agenției Reuters, preluată de Economica.net,  anchetatorii au analizat peste 4 milioane de tranzacţii cripto pe platforma Nexo şi au descoperit că unele au fost efectuate cu încălcarea sancţiunilor UE şi SUA împotriva Rusiei, în timp ce altele au implicat o persoană cunoscută pentru finanţarea activităţilor "teroriste".

Cei patru acuzaţi au operat în Regatul Unit, Elveţia, Bulgaria şi Insulele Cayman din 2018, au declarat oficialii.

Procurorii au declarat că acuzaţii aveau proprietăţi de lux în Dubai şi Bahamas, inclusiv iahturi.

Firma de creditare cripto Nexo a negat orice încălcare a legilor.

Compania se consideră ţinta unei campanii motivate politic înaintea alegerilor anticipate care se pregătesc în Bulgaria.

GERB, partidul lui Borisov, care a guvernat între 2009 și 2021, a susținut că formațiunile civice și anticorupție "Bulgaria Democrată" și "Continuăm Schimbarea" ar avea legături strânse cu Nexo și chiar ar fi primit donații semnificative de la aceasta.

Alți parlamentari au susținut că, dimpotrivă, GERB a lansat în mod intenționat astfel de atacuri pentru a-i împiedica pe centriști să formeze majoritatea. Cei din "Bulgaria Democrată" au recunoscut că au primit unele donații de la Nexo, dar că nu a fost nimic ilegal în aceasta, iar sumele au fost declarate conform legislației.

În comentariul său, președintele Radev a recunoscut că scandalul Nexo ar fi afectat șansele formațiunii centriste "Bulgaria Democrată" de a forma o majoritate. El pare să fi optat pentru Partidul Socialist, care l-a susținut în alegeri și pare a fi în afara acuzațiilor legate de compania de creditare cripto.

Chiar și așa, este mai mult decât probabil că bulgarii vor fi din nou chemați să aleagă un parlament. Formațiunile de centru și de centru-dreapta au declarat că nu vor colabora cu socialiștii.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Revista presei internaționale din 18 ianuarie 2023