Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alin Mituța: Noul regulament al Curții de Conturi i-ar putea permite să închidă ochii la anumite nereguli

Alin Mituta regulament Curte Conturi nereguli fonduri publice.jpg

Alin Mituța sesizează Comisia Europeană în privința noului regulament al Curții de Conturi
Alin Mituța sesizează Comisia Europeană în privința noului regulament al Curții de Conturi
Sursa imaginii: 
Facebook/Alin Mituța

Un eurodeputat român sesizează Comisia Europeană, după ce Curtea de Conturi de la București și-ar fi redus din atribuții. Plenul Curții a aprobat luna trecută un nou regulament, care taie din instrumentele și puterile instituției, exact în momentul în care România beneficiază de fonduri europene consistente, potrivit G4Media, care citează surse din cadrul instituției.

Curtea de Conturi condusă de Mihai Busuioc, apropiat de PSD, ar urma să nu mai aibă o funcție de control, ci doar de audit, potrivit surselor citate de G4Media.

Altă modificare nocivă, conform sursei amintite, ar fi eliminarea independenței auditorilor.

Eurodeputatul Renew Europe Alin Mituța, membru al formațiunii REPER, explică la RFI cât de serioase sunt aceste probleme: ”Eu nu vreau să spun că se vor întâmpla lucrurile astea, dar da, se poate ajunge la situații în care din cauza unor decizii politice, să se închidă ochii la anumite probleme care au loc cu fonduri publice (...). Acest regulament cel puțin din punctul meu de vedere creează suspiciuni că am putea ajunge acolo. Deci e mai bine să evaluăm foarte bine care e situația acestui regulament și să intervenim mai degrabă în amonte, decât când poate produce probleme”.

 

Interviul integral, mai jos.