Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu, discuții cu Scholz. La Davos, președintele moldovean a cerut liderilor lumii să ajute și în continuare Ucraina

maia_scholz.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter

”Noi credem în democrație, vrem să facem parte din lumea liberă și unica soluție e să fim uniți, dar e dificil. Dar noi trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război pentru că altfel, fiecare dintre noi va fi în pericol”. Declarația a fost făcută de președinta R.Moldova, Maia Sandu, care se află în aceste zile la Davos, la Forumul Economic Mondial. La o conferință de presă, Maia Sandu a vorbit despre provocările cu care se confruntă R.Moldova în urma războiului din Ucraina. Totodată, Maia Sandu a avut, la Davos, mai multe întrevederi cu oficiali europeni, printre care și cu cancelarul german, Olaf Scholz. 

”A fost o plăcere să vă salut Olaf Scholz. Încurajați de sprijinul ferm al Germaniei pentru Moldova, ne-am reiterat aprecierea pentru asistența oferită, în special în sectorul energic, dar și cel al apărării”, a scris miercuri președinta Maia Sandu pe Twitter. 

La o conferință de presă la Davos, Maia Sandu a declarat că ”credem în victoria Ucrainei”. ”Vecinii noştri ne apără, iar pentru Uniunea Europeană este important ca în Ucraina şi în Republica Moldova să fie pace şi stabilitate. Moldova face tot ce-i stă în puteri în acest sens. Noi credem în democrație, vrem să facem parte din lumea liberă și unica soluție e să fim uniți, dar e dificil. Dar noi trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război pentru că altfel, fiecare dintre noi va fi în pericol”. 

Trebuie spus că, la Davos, președinta Maia Sandu a avut o discuție și cu Werner Hoyer, președintele Băncii Europene pentru Investiții, despre proiectele finanțate de Bancă în Republica Moldova și despre perspectivele de colaborare în viitor, prioritățile noastre de cooperare cu BEI fiind transportul, energia, sănătatea și digitalizarea economiei. ”Apreciem sprijinul oferit țării noastre de către BEI prin intermediul Echipei Europa pentru depășirea crizelor care au lovit Moldova, în contextul războiului din Ucraina precum și pentru susținerea avansării noastre pe calea integrării europene”, a menționat șefa statului.

În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Maia Sandu a avut o întrevedere cu ministrul Franței pentru Europa, Laurence Boone. Au discutat despre situația curentă din R.Moldova și cooperarea bilaterală, îndeosebi în contextul aspirațiilor de integrare europeană. Președinta Maia Sandu le-a mulțumit autorităților franceze pentru sprijinul oferit Moldovei întru depășirea crizelor și pentru sprijinul pe calea integrării europene.

Reuniunea Comunității Politice Europene găzduită de R.Moldova în acest an, pe 1 iunie, la care va participa și președintele francez Emmanuel Macron - inițiatorul acestei platforme - va fi un bun prilej pentru a aprofunda relațiile cu partenerii europeni. Totodată, șefa statului a apreciat cooperarea eficientă moldo-franceză în domeniul anticorupție și al recuperării bunurilor furate din țara noastră.

În seara zilei de marți, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Odile Renaud-Basso, președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Interlocutoarele au discutat despre programele finanțate de BERD și realizate în prezent în Republica Moldova, inclusiv programele de investiții în infrastructură și de sprijin pentru consolidarea independenței energetice, dar și despre programele de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii. 

Șefa statului și-a exprimat speranța că BERD va continua programele pro-business în Moldova în noua strategie de țară pentru Moldova pentru anii 2023-2028, acestea reprezentând un pas important pentru creșterea prosperității cetățenilor: „Trebuie să ajutăm cât mai mulți antreprenori mici și mijlocii să-și crească afacerile și să creeze noi locuri de muncă acasă dacă dorim ca oamenii din Moldova să trăiască mai bine în țara lor”, a conchis președinta Maia Sandu.