Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: UE trimite o nouă misiune de observatori în Armenia

observatori_ue_armenia.jpg

Observatori UE în Armenia, 18 octombrie 2022
Sursa imaginii: 
Europa Liberă, secțiunea în limba armeană / www.azatutyun.am

Uniunea Europeană va trimite o nouă misiune de observatori în Armenia, cu scopul detensionării relațiilor cu țara vecină, Azerbaidjan și protejării populației civile, transmite postul Europa Liberă, secțiunea în limba armeană.

Potrivit sursei citate, misiunea va începe în data de 20 februarie a.c. și va avea un mandat de 2 ani și nu de două luni, așa cum a fost cazul misiunii precedente (octombrie -decembrie 2022) și va acoperi de această dată întregul teritoriu al Armeniei și nu doar zona de graniță dintre cele două țări.

Numărul membrilor misiunii  nu a fost precizat oficial, dar se așteaptă ca acesta să fie de cca 200, față de 40 în misiunile precedente.

Potrivit surselor Europa Liberă, decizia de trimitere a misiunii a fost aprobată deja de Comisia politică și de cea pentru afaceri civile și gestionarea crizelor, din cadrul Consiliului European.

Bruxelles a solicitat părții armene să asigure securitatea delegației europene și să-și asume responsabilitatea gestionării contactelor dintre observatorii europeni și trupele ruse aflate în regiune.

De precizat că Azerbaidjanul nu a aprobat prezența delegației europene în regiune, deși a acceptat precedentele misiuni de până acum. Președintele azer  Ilham Aliyev a criticat recent decizia UE, afirmând că a fost ”păcălit” de Bruxelles, cu privire la durata misiunii și numărul de membri ai acesteia, amintește sursa citată.

 

Turcia : Convorbire telefonică Erdogan - Putin

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan și omologul său rus, Vladimir Putin, au purtat la începutul acestei săptămâni o convorbire telefonică în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte privind colaborarea în plan economic în contextul războiului din Ucraina, transmite agenția turcă Anadolu.

Potrivit Administrației prezidențiale de la Ankara, ”s-au discutat etapele concrete ale unui proiect care prevede prelucrarea grâului rusesc în Turcia și ulterior trimiterea acestuia, sub formă de făină, în țările africane care au nevoie urgentă de alimente”

Asigurarea culoarelor de transport pentru exporturile de grâu din Ucraina și de amoniac din Rusia, precum și ultimele evoluții din războiului din Ucraina, au fost de asemenea dezbătute, mai precizează sursa citată.

Președintele Erdogan a reafirmat disponibilitatea Turciei de a înlesni și media negocieri care să ducă la o pace stabilă și definitivă între Rusia și Ucraina, se mai arată în comunicatul președinției turce.  

 

Azerbaidjan: Președintele Ilham Aliyev la Abu Dhabi

 

Președintele azer Ilham Aliyev a efectuat recent o vizită de lucru la Abu Dhabi, la invitația șeicului Emiratelor Arabe Unite, șeicul Zayed Al Nahyan, transmite agenția azeră 1news.az.

În cadrul întâlnirii bilaterale președintele Aliyev i-a mulțumit omologului său pentru susținerea EAU în cadrul dezbaterilor privind Caucazul de sud din cadrul Consiliului de securitate ONU, pe care a apreciat-o drept ”un gest exemplar de prietenie și fraternitate”.

În timpul vizitei a fost semnat un acord privind dezvoltarea mai multor proiecte energetice între societățile SOCAR din Azerbaidjan și Masdar din EAU, care prevăd construcția de parcuri eoliene și de panouri fotovoltaice în Azerbaidjan.

Masdar, cea mai importantă companie de energie din surse regenerabile din Emiratele Arabe, lucrează deja la construcția unei centrale de energie solară cu o capacitate de 230 MW, la Garadagh, în Azerbaidjan, amintește sursa citată.

 

Kazakhstan: Aur la Universitatea de iarnă de la Lake Placid

Schiorul Danil Vasilyev (23 de ani) din Kazakhstan a câștigat medalia de aur la sărituri în cadrul Jocurilor Universitare de iarnă care se desfășoară în această perioadă la Lake Placid în Statele Unite, transmite publicația sports.kz.

Vasilyev a ocupat primul loc cu 257,3 puncte, devansându-i pe austriecii Maximillian Linher (251,4 p) și Timon Pascal Kahofer (248,8 p).

Este a doua medalie de aur pentru Kazakhstan în cadrul acestei competiții, după cea câștigată de schiorul Vadim Kurales  la biatlon. Universiada de iarnă de la Lake Placid se va încheia în 22 ianuarie a.c.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Anahit Safarian - Armenia

Șura Ata - Turcia

Sona Rustamova - Azerbaidjan

Aiya Kessikbayeva – Kazakhstan

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 19 ianuarie 2023