
Politică
Noi contre PNL-PSD privind rotația premierilor. Fenechiu: Să vii cu șopârle nu este elegant
Daniel Fenechiu reforma pensii speciale cartof fierbinte.jpg

Mandatul premierului Nicolae Ciucă se încheie teoretic în luna mai, când funcția de prim-ministru îi va reveni lui Marcel Ciolacu. La pachet, se va preda ștafeta și la anumite ministere, unde se va face rotația între PNL și PSD.
În ultimul timp, însă, au apărut voci care pun în discuție schimbarea unor ministere. Paul Stănescu, de exemplu, secretar general al PSD, a transmis într-un comunicat că singurul punct din protocolul PSD-PNL care nu poate fi negociat este alternanța funcției de premier. În schimb, spune el, trebuie să aibă loc discuții despre menținerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotației la guvernare. ”Nu schimbi jucătorii care performează”, afirmă social-democratul.
De partea sa, liberalul Daniel Fenechiu declară că ”PNL este un partid corect, care respectă înțelegerile stabilite. Avem un protocol care prevede o rotație în luna mai, în care PSD preia conducerea Guvernului și sunt niște ministere care urmează să se schimbe, așa s-a stabilit la data respectivă. În protocol nu scrie că dacă miniștrii sunt performanți, nu-i schimbăm sau dacă ne răzgândim, nu mai facem o anumită modificare. Scrie că teoretic, la data când are loc rotația, PSD preia primul-ministru, noi preluăm secretarul general al Guvernului, se schimbă niște ministere și așa mai departe (...). Lucrurile astea nu se fac la modul că iese X și Y în spațiul public și ne anunță ce vrea PSD. Aceste lucruri în mod normal, firesc, în politică, se fac într-o manieră care este cât se poate de clasică, fiecare din partid are un reprezentant la vârf, un președinte, secretari generali, prim-vicepreședinți, echipe de negociere, se întâlnesc, discută și în momentul în care se ajunge la o concluzie, ieșim și informăm opinia publică (...). În momentul în care mai sunt patru luni până la momentul rotației, ieșim în presă cu diverse șopârle de genul PSD apreciază, noi vrem să, nu vom accepta, vom lua următoarele măsuri, alea sunt niște forțări, care teoretic într-o relație de parteneriat politic, cum avem noi cu PSD-ul în această guvernare, nu sunt admisibile, nu sunt elegante, nu fac bine coaliției”.
Trebuie scos UDMR-ul din coaliție?
Întrebat dacă UDMR va mai face parte din coaliție, la rotația din mai, liderul senatorilor PNL a răspuns: ”Până în acest moment, nu s-a luat nici o decizie în legătură cu UDMR-ul. Am văzut și eu în spațiul public anumiți colegi care au făcut declarații mai belicoase la adresa UDMR, însă ceea ce pot eu să vă spun e că nu este nici o decizie. Opinia mea este că UDMR-ul este binevenit în coaliție, colaborarea cu UDMR-ul merge foarte bine, sunt oameni serioși, majoritatea lor, ca în orice partid politic și eu personal am lucrat foarte bine cu UDMR-ul”.
Cât va rezista coaliția PNL-PSD?
În opinia lui Daniel Fenechiu, coaliția PNL-PSD va rezista până la finalul anului 2024: ”Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Deci în situația în care nu apar elemente neprevăzute, aceste artificii care se întâmplă și acum la început de an, se vor întâmpla și când se va face rotația, se vor întâmpla probabil și la bugetul de anul viitor, probabil și în preajma europarlamentarelor, sunt niște artificii prin care fiecare partid încearcă să-și maximizeze un anumit tip de electorat. Nu văd un motiv real pentru spargerea coaliției. Cred că sunt oameni raționali în ambele partide care susțin ca această coaliție să continue. În ipoteza în care nu apar elemente inedite, ca să mă exprim frumos, această coaliție va rezista. Dacă apar elemente inedite, vă dați seama că n-aduce anul ce aduce ceasul”.
Senatorul PNL explică ce înseamnă elemente inedite: ”Păi, nerespectarea unor înțelegeri, eventuale decizii luate, să zic așa, fără consultarea celuilalt. Cât a fost domnul Ciucă prim-ministru, toate deciziile s-au luat prin consens. Domnul Ciucă s-a consultat întotdeauna cu domnul Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor (...). Dacă această chestiune va fi continuată de viitorul prim-ministru PSD, că va fi Marcel Ciolacu, că va fi altcineva, cu siguranță această coaliție va continua. Dacă ne vom trezi cu măsuri luate de genul românii vor să trăiască mai bine și trebuie să facem asta și nu contează ce zice partenerul, noi facem, atunci există posibilitatea ca lucrurile să degenereze”.
Candidat comun PNL-PSD la Președinție?
Întrebat dacă PNL și PSD vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale, Daniel Fenechiu a răspuns: ”Nu-mi doresc și nu cred că e posibil. În primul rând, cele două mari partide din România au viziuni diferite în ceea ce privește foarte multe lucruri, ne-au unit în această coaliție pragmatismul și dorința de a le oferi românilor o guvernare, însă unu: nu cred că ar fi bine. Doi: o asemenea decizie ar nemulțumi profund electoratul liberal. Trei: eu cred că electoratul de dreapta își dorește un candidat al PNL, așa cum electoratul de stânga își dorește un candidat al PSD”.
Reporter: Ce om din PNL are în acest moment profil prezidențiabil?
Daniel Fenechiu: În momentul ăsta, există o prefigurare la nivelul partidului, în persoana premierului Nicolae Ciucă. Cu siguranță, în PNL există și alte soluții, dar în momentul în care îl avem pe Nicolae Ciucă care, din informațiile care le avem, stă bine în sondaje și reușește să dea dovadă de echilibru, să conducă extrem de responsabil și de coerent acest Guvern, cred că nu e cazul să facem alte discuții.
Reporter: Totuși, Nicolae Ciucă are o problemă destul de mare cu un plagiat. Nu e o vulnerabilitate, în contextul alegerilor pentru Cotroceni?
Daniel Fenechiu: Este o problemă care urmează să se rezolve, cu siguranță se va rezolva până la momentul respectiv (...).
Reporter: Și dacă se rezolvă în defavoarea dumnealui?
Daniel Fenechiu: Atunci cu siguranță vom sta de vorbă și eu știu că domnul Ciucă este un om de onoare, este un om de o calitate umană deosebită și nu cred că va exista vreun anumit tip de problemă în ceea ce privește luarea unei decizii avantajoase pentru România și pentru partid.
Reporter: Dacă este un om de onoare, de ce nu a demisionat când a apărut această suspiciune de plagiat?
Daniel Fenechiu: Pentru că nu poate un om de onoare să demisioneze în momentul în care apare o suspiciune.
Reporter: În alte țări așa se întâmplă.
Daniel Fenechiu: Nu, nu peste tot. În România, PNL a plătit cu vârf și îndesat tributul onorabilității: Dan Motreanu, Vasile Blaga, George Scutaru, Ludovic Orban și aș putea continua, sunt oameni care au fost onorabili, care au făcut pasul în spate, au ieșit din politică și ne-au lăsat fără oameni pe anumite zone, iar ei la rândul lor s-au sacrificat, tocmai ca să demonstreze ceva. Au fost patru cazuri în care justiția a pronunțat verdicte de nevinovăție, dar n-a răspuns nimeni pentru treaba asta, iar oamenii ăștia au pierdut o bucată de carieră politică, partidul a pierdut niște lideri și atunci cred că e bine să luăm această responsabilitate raportată la un moment. Momentul ăla poate fi o trimitere în judecată, o începere de urmărire penală, dacă lucrurile sunt foarte evidente pentru partid.