
Politică
Parlamentul European a votat o rezoluție pentru înființarea unui tribunal care să judece crimele de război din Ucraina
hemicycle_str_1.jpg

Parlamentul European a solicitat într-o rezoluție adoptată în plenul de la Strasbourg, înființarea unui tribunal internațional special pentru a soluționa crima de agresiune împotriva Ucrainei, subliniind că un nou tribunal ar umple vidul juridic în justiția penală internațională și o acțiune juridică internațională ar trimite un semnal clar Rusiei și lumii întregi. Eurodepuații cer ca liderii politici și militari ruși să fie trași la răspundere pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Parlamentul spune că atrocitățile comise de forțele rusești în Bucea, Irpin și în multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției. Deputații europeni subliniază că noul tribunal trebuie să aibă competența de a investiga nu numai pe Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Rusiei, ci și pe Aliaksandr Lukașenko și pe acoliții săi din Belarus. Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar trimite un semnal foarte clar atât societății rusești, cât și comunității internaționale, că președintele Putin și conducerea rusă în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune în Ucraina. Deputații subliniază că nu mai este fezabil ca Federația Rusă sub conducerea lui Putin să se întoarcă la afaceri ca de obicei cu Occidentul.
Unul dintre inițiatorii rezoluției, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR subliniază că rezoluția cere atât pedepsirea celor care au comis crime de război, crime împotriva umanității, genocid sau fapte asociate acestuia, cât și a liderilor militari și demnitarilor. Membru al grupului Renew Europe, Vlad Gheorghe este cel care a creat din prima zi de război cel mai mare grup de sprijin pentru refugiații ucraineni ajunși în România, Uniți pentru Ucraina.
”UE trebuie să conducă această luptă împotriva impunității crimelor de război. Votul de astăzi este un mesaj puternic că Europa unită nu tolerează să rămână criminalii nepedepsiți și solidaritatea europenilor cu victimele agresiunii este totală”, a declarat, potrivit G4media, europarlamentarul lituanian Andrius Kubilius, coordonatorul rețelei United for Ukraine din Parlamentul European.
Decizia a fost salutată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski iar înființarea unui astfel de tribunal este susținută de mai multe voci europene, precum ministrul de externe al Germaniei, dar și de șefii diplomațiilor din cele trei republici baltice – Estonia, Letonia, Lituania , precum și de ministrul de externe al României.
Textul a fost adoptat adoptat cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri iar singurul europarlamentar român care a s-a opus rezoluției este Maria Grapini, care a declarat că a votat din greșeală impotrivă " Se întâmplă să se greșească la tastă, dar poți să schimbi votul, și l-am schimbat imediat” a declarat Grapini la Digi 24 și a adăugat că susține fără rezerve înfiițarea tribunalului special pentru crime de război.