Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu cere sisteme antiaeriene pentru Moldova.”Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”

presedinte.jpg

Președinta R.Moldova, Maia Sandu, la Forumul Economic Mondial de la Davos, ianuarie 2023
Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Republica Moldova a solicitat sisteme de apărare antiaeriană de la aliații săi pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană în condițiile în care războiul declanșat în țara vecină Ucraina continuă.

”Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi”, a declarat președinta R.Moldova, Maia Sandu, pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.  

Maia Sandu a mai spus că bugetul militar al țării a fost majorat și că Guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană. Șefa statului a menționat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia, mai scrie Reuters.

”Rusia a încercat să mobilizeze grupurile corupte din Republica Moldova și partidele pro-ruse pentru a da jos Guvernul, Parlamentul și Președinția și nu înseamnă că a renunțat. Dar până în prezent am reușit să menținem stabilitatea”, a punctat șefa statului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial, organizat în Elveția despre securitatea din Europa, în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara noastră.

În prima zi la Davos, șefa statului a participat la o discuție despre efectele războiului din Ucraina asupra statelor europene și despre soluțiile pentru consolidarea rezilienței țărilor din regiune. Președinta Maia Sandu a subliniat că, una dintre aceste consecințe este și criza energetică, pe care țara noastră o remediază, inclusiv prin reducerea dependenței de gazul rusesc, însă mai există și alte probleme amplificate de către războiul dus de Rusia. ”Propaganda și dezinformarea sunt mari probleme în țara noastră, dar consider că acestea reprezintă o problemă pentru mai multe țări și trebuie să învățăm împreună cum să fim mai eficienți în contracararea lor”, a spus șefa statului.

În cea de-a doua zi, Maia Sandu a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei din Davos, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită. Șefa statului a subliniat că, întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori. 

Trebuie spus că, la Davos, Maia Sandu a avut discuții despre situația din regiune cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, cancelarul german Olaf Scholz, cu prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez precum și cu premierul Irlandei, Leo Varadkar, toți cei patru lideri fiind așteptați în Moldova în luna iunie, la cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene.

Șefa statului a discutat și cu importanți lideri din mediul global de afaceri, printre aceștia numărându-se Markus Krebber, directorul executiv al concernului german RWE AG, lider european în domeniul energetic, inclusiv al energiei regenerabile, precum și Levent Cakiroglu, directorul executiv al holdingului Koç, cel mai mare grup industrial din Turcia. Președinta Maia Sandu le-a vorbit interlocutorilor despre oportunitățile oferite de piața Moldovei și i-a îndemnat să examineze posibilitatea extinderii afacerilor lor în țara noastră.

De asemenea, Maia Sandu a avut un schimb de opinii cu Alex Soros, președintele Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, despre proiectele realizate și planificate de către fundația sa în Moldova. La fel, a vorbit și cu fostul premier britanic Tony Blair, directorul Institutului pentru Schimbări Globale, despre metodele de creștere a eficienței instituțiilor publice. 

În ultima zi la Davos, președintele Republicii Moldova a participat la o discuție găzduită de către redacția ziarului Washington Post, unde a vorbit despre agenda de securitate regională.