Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul român de Externe, discuții la Davos cu omologul austriac despre aderarea la Schengen

bogdan_aurescu_-_mae_1.jpeg

Sursa imaginii: 
MAE

"Aderarea României la spațiul Schengen este în avantajul Austriei: cu cât frontiera externă a UE – în cazul de faţă a României – este mai departe de frontierele Austriei, cu atât aceste frontiere sunt mai sigure şi mai protejate”. Este mesajul transmis de ministrul român de Externe Bogdan Aurescu, omologului său austriac, în cadrul unei întâlniri la Forumul Economic Mondial de la Davos 

.Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, la Forumul Economic Mondial de la Davos și a discutat cu el despre aderarea la Schengen, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

”Discuţiile dintre cei doi miniştri au vizat subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi s-au înscris în continuarea contactelor anterioare. Ministrul Bogdan Aurescu a adresat omologului austriac apelul părţii române la o atitudine constructivă de cooperare, de reconsiderare a poziţiei adoptate anterior şi de avansare pe calea angajamentului spre dialog şi deschidere din partea Austriei pentru identificarea, în perioada următoare, de soluţii pentru depăşirea situaţiei de blocaj determinate de poziţia nefondată a Austriei”, a transmis, joi, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, demnitarul român a făcute referire, în context, la faptul că aşteptarea României privind aderarea la Schengen este considerată legitimă şi deplin justificată de către toţi ceilalţi parteneri europeni, precum şi de către instituţiile europene, care au recunoscut eforturile şi progresele realizate de România, pe toate planurile, gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen fiind confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre.

”Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să fie o parte a soluţiei pentru consolidarea securităţii şi protejarea eficientă a frontierei externe a Uniunii Europene, în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. De asemenea, a subliniat că aderarea României este în avantajul Austriei: cu cât frontiera externă a UE – în cazul de faţă a României – este mai departe de frontierele Austriei, cu atât aceste frontiere sunt mai sigure şi mai protejate”, a mai transmis MAE.

Potrivit documentului citat, în acelaşi timp, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România îşi menţine deschiderea faţă de preocupările părţii austriece legate de creşterea migraţiei ilegale.