Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofensivă pro-ucraineană a Poloniei înainte de reuniunea de la Ramstein

duda_scholz.jpg

Președintele Poloniei Andrzej Duda și cancelarul Germaniei Olaf Scholz la Davos 2023
Președintele Poloniei Andrzej Duda și cancelarul Germaniei Olaf Scholz la Davos, 2023
Sursa imaginii: 
Facebook/Cancelaria prezidențială poloneză

Astăzi la Ramstein, Germania, are loc reuniunea Grupului de Contact pentru Susținerea Militară a Ucrainei. În topul subiectelor la care se așteaptă un răspuns este transferul către Ucraina de tancuri Leopard 2 într-un număr suficient de mare pentru ca acestea să facă diferența pe câmpul de luptă în viitorul apropiat. Transferul acestor tancuri a provocat în acest început de an controverse între un grup de state conduse de Polonia și guvernul federal german care se opune deocamdată acestui transfer.

De cel puțin două săptămâni nu încetează dezbaterea la cel mai înalt nivel în Europa pe subiectul înarmării Ucrainei cu tancuri de tip Leopard 2. Unul din avocații cei mai determinați ai Ucrainei în acest efort este Polonia, care, susținută de un grup de state entuziaste din NATO și UE, duce o campanie de persuadare a scepticilor. Așadar, ținta campaniei de înduplecare este Germania, care în acest moment este complet izolată în UE și NATO pe dosarul tancurilor Leopard 2, și mai ales printre cele 12 țări care posedă asemenea tancuri. Multe din aceste state sunt dispuse să transfere în timp util aceste tancuri Ucrainei, însă se confruntă cu împotrivirea cancelarului Olaf Scholz, care consideră că aprobarea unui asemenea transfer este periculoasă. Cancelarul Scholz consideră că transferul în Ucraina a tancurilor Leopard 2 ar putea provoca un conflict direct între Rusia și NATO. Acesta condiționează acordul Germaniei de un transfer similar de tancuri Abrams din partea Statelor Unite.

Campania de susținere la Forumul Economic de la Davos

Pe parcursul acestei săptămâni, Polonia, reprezentată de președintele Duda și primul-ministru Morawiecki, ambii susținuți de o întreagă delegație de consilieri și politicieni din guvernul polonez, a devenit una din vedetele Forumului Economic de la Davos, acolo unde a încercat să pună presiune prin intermediul diplomației publice pe executivul condus de Olaf Scholz. Practic la toate panelurile dedicate Ucrainei la Davos, subiectul aprobării transferului de tancuri a sunat ca un leitmotiv, fie direct din partea celor doi lideri polonezi, fie în sesiunile de întrebări și răspunsuri, acolo unde nu lipseau întrebările despre urgența necesității de a dona aceste tancuri Ucrainei.

Iată ce spunea cu două zile în urmă Andrzej Duda făcând aluzie la urgența nevoii de a transfera tancuri: ”În următoarele săptămâni și luni vom ști dacă Ucraina va supraviețui. [...] Depinde de noi, dacă Ucraina va rămâne parte integrantă a lumii libere și democratice.”

Iar înainte ca Duda să declare că se pune problema directă a supraviețuirii Ucrainei, președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski a vorbit la Davos despre faptul că Ucraina este în criză acută de timp, fiindcă pentru Ucraina timpul se măsoară în pierderi de vieți omenești și distrugerea economiei.

Se desprinde, în acest context, un exemplu de distrugere la scală uriașă, în cazul în care Ucraina nu va putea să intervină militar în timp util. Este vorba despre centrala nucleară din Energodar, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Dacă în următoarele 6-8 luni Ucraina nu reușește să elibereze teritoriul unde este amplasată această centrală și ulterior nu reușește să repornească cele 6 reactoare ale centralei, atunci centrala nu va mai putea fi repornită niciodată. Ucraina va pierde ireparabil capacitatea de a produce 20% din necesitatea de energie electrică. De aceea, Ucraina nu-și permite să nu câștige următoarea contraofensivă, iar pentru aceasta are nevoie urgentă de aceste tancuri foarte performante pe câmpul de luptă.

Așadar, campania de susținere a Ucrainei pentru ca aceasta să primească cât de curând posibil un număr suficient de tancuri Leopard 2 a început încă din primele zile ale acestui an. Punctul culminant al acestei campanii va fi atins astăzi la Ramstein. Polonia a fost prima țară europeană care a declarat oficial că va livra o compánie de asemenea tancuri în viitorul apropiat, fiind urmată de declarații similare din partea Finlandei și Danemarcei. Însă pentru ca aceste tancuri să facă diferența pe câmpul de luptă în favoarea Ucrainei, este necesar de un număr de cel puțin 110 de astfel de tancuri, adică ”echivalentul a două batalioane sau o brigadă”, așa cum a declarat președintele polonez.

Rămâne de văzut astăzi dacă Germania de pe poziție de producător de tancuri Leopard 2, reprezentată de noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, se va lăsa convinsă să aprobe transferul de tancuri Leopard 2 și poate chiar să contribuie cu propriile tancuri la formarea brigăzii menționate de președintele polonez. Este posibil și un compromis, adică un scenariu în care Germania nu va contribui cu tancuri la formarea acestei brigăzi, dar nici nu se va opune ca celelalte state doritoare să doneze tancurile Leopard 2 Ucrainei. Există și un al treilea scenariu, acela în care Germania se va opune vehement oricărui transfer de tancuri. Însă, se pare că și acest scenariu este luat în considerare de Polonia. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat la Davos cu două zile în urmă, într-un interviu pentru CNN că: ”Acordul Germaniei este de ordin secundar în acest moment. Noi fie vom obține rapid acest acord, fi vom face ce trebuie.” Cu alte cuvinte, Polonia se declară dispusă să transfere tancuri Leopard 2 și fără acordul Germaniei, și nu putem exclude că și alte state vor urma exemplul Poloniei.

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre ofensiva pro-ucraineană a Poloniei înainte de reuniunea de la Ramstein