Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Tribunalul pentru crimele Rusiei în Ucraina ar trebui să prindă contur până la finalul anului”

tribunal_crime_rusia_ucraina_vlad_gheorghe.jpg

Vlad Gheorghe: Crimele Rusiei în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite
Vlad Gheorghe: Crimele Rusiei în Ucraina nu vor rămâne nepedepsite
Sursa imaginii: 
Facebook/Vlad Gheorghe

Rezoluția PE privind înființarea unui tribunal pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina este un mesaj al lumii civilizate că ce se întâmplă acum nu o să rămână în nici un caz nepedepsit. Iată ce declară la RFI eurodeputatul USR/Renew Europe Vlad Gheorghe, unul dintre inițiatorii documentului adoptat joi.

Vlad Gheorghe spune de ce este importantă rezoluția PE privind înființarea unui tribunal pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina: ”Este foarte importantă, atât din punct de vedere politic, pentru că este un mesaj al lumii civilizate că ce se întâmplă acum în Ucraina nu o să rămână în nici un caz nepedepsit, este un mesaj uman foarte important pentru ucrainieni, care le dă această garanție că lucrurile nu vor rămâne așa și că pagubele suferite de ei vor fi la un moment dat acoperite de agresor și în același timp, este un pas foarte important juridic pentru pedepsirea celor care sunt vinovați de crimele odioase care se întâmplă acum în Ucraina și când mă refer la acești vinovați, nu mă refer numai la soldații de pe teren, ci, foarte important, la cei care le ordonă să îndeplinească aceste crime”.

Câtă greutate juridică are rezoluția PE? Eurodeputatul USR/Renew Europe explică: ”Din punct de vedere juridic, nu este un lucru perfect, deci doar rezoluția noastră nu va genera acest tribunal, este nevoie de voința conjugată a statelor civilizate ca să se ajungă la acest tribunal, așa cum am zis și în rezoluție, preferabil sub structura Națiunilor Unite, iar dacă nu se poate asta, sub o altă structură, dar mesajul este foarte important și la fel, este foarte important pentru noi, europenii, că suntem primii care am dat explicit acest mesaj, deci practic, am deschis calea unui astfel de tribunal”.

 

Vladimir Putin, judecat de viitorul tribunal pentru crime de război?

 

Vlad Gheorghe precizează că inclusiv Vladimir Putin ar putea fi judecat de viitorul tribunal: ”Inclusiv Vladimir Putin și tot ce înseamnă de la Vladimir Putin în jos, pe comanda militară, care a dus la aceste pagube și la aceste mii de victime nevinovate. Exact asta este ideea, că oamenii ăștia trebuie să înțeleagă că atunci când pun piciorul în afara Rusiei, ei pot fi arestați și aduși în fața acestui tribunal și la fel de important, faptul că în urma unei decizii că Rusia este un stat agresor, toate bunurile rusești din lumea civilizată pot fi puse la dispoziția Ucrainei pentru reconstrucție”.

Eurodeputatul speră ca viitorul tribunal să fie funcțional până la sfârșitul acestui an: ”Până la sfârșitul acestui an eu cred că ar trebui să prindă contur. Eu cred că până la sfârșitul acestui an ar trebui să avem deja structura juridică și poate chiar să înceapă să funcționeze pentru acea decizie foarte importantă că Rusia este stat agresor, din care vor decurge foarte multe consecințe, în special faptul că vom putea folosi toate fondurile rusești din afara Rusiei, din UE și probabil și din SUA, pentru reconstrucția Ucrainei și pentru susținerea Ucrainei”.

 
Vlad Gheorghe, despre importanța rezoluției PE privind tribunalul pentru crimele Rusiei în Ucraina