Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Japonia și India organizează exerciții militare comune cu aeronave de luptă pentru a-și consolida alianța împotriva Chinei

Aeronava de luptă Su-30 a Forțelor Aeriene Indiene surprinsă la aterizare pe Baza Aeriană Hyakuri a Forțelor Aeriene de Autoapărare ale Japoniei, situată în Omitama, prefectura Ibaraki, la nord-est de Tokyo.

Aeronava de luptă Su-30 a Forțelor Aeriene Indiene surprinsă la aterizare pe Baza Aeriană Hyakuri a Forțelor Aeriene de Autoapărare ale Japoniei, situată în Omitama, prefectura Ibaraki, la nord-est de Tokyo.
Sursa imaginii: 
AFP/STR via RFI

Japonia și India au demarat, la începutul acestei săptămâni, în apropiere de Tokyo, primul exercițiu bileteral cu avioane de luptă, cele două țări consolidându-și astfel alianța în domeniul apărării și securității, fără a scăpa din vedere puterea militară tot mai mare a Chinei.

Potrivit Ministerului japonez al Apărării, la exercițiul comun care se va desfășura în decursul a 11 zile, vor participa opt avioane de luptă japoneze, iar din partea Forțelor Aeriene Indiene vor lua parte patru aeronave de luptă, două de transport și un avion de realimentare.

La exercițiul desfășurat la baza aeriană Hyakuri, prefectura Ibaraki, situată la nord-est de Tokyo, vor participa aproximativ 150 de membri ai Forțelor Aeriene Indiene.

Potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Aeriene de Autoapărare ale Japoniei (ASDF), exercițiul are ca scop „promovarea înțelegerii reciproce și consolidarea cooperării în domeniul apărării între forțele aeriene ale celor două state și îmbunătățirea abilităților tactice ale Forțelor Aeriene de Autoapărare ale Japoniei”.

La exercițiu vor lua parte patru aeronave de luptă F-2 și F-15 (ambele modele fiind fabricate în SUA), precum și patru avioane de luptă SU-30MKI (fabricate în comun de India și Rusia) și două avioane C-17 (avioane de transport fabricate în SUA).

Miniştrii de externe şi miniștrii apărării ai celor două ţări au convenit organizarea acestui exercițiu la reuniunea care a avut loc în noiembrie 2019 la New Delhi, însă acesta a trebuit să fie amânat din cauza pandemiei de Covid-19.

 

Alianța Quad

Japonia și India, alături de Australia și Statele Unite, formează aşa-zisul „Dialog cvadrilateral” de securitate (Quad) acestea reprezentând grupul de puteri regionale ce se arată din ce în ce mai îngrijorate de influența militară și economică tot mai mare a Chinei. 

În ultimele luni, Japonia a luat o serie de măsuri în acest sens, printre care atât organizarea unei serii de exerciții militare bilaterale, cât și revizuirea strategiei sale în domeniul apărării și securității, exprimându-și în mod clar temerile pe care le are în privința Chinei.

În decembrie anul trecut, guvernul prim-ministrului Fumio Kishida s-a angajat ca, până în 2027, să dubleze cheltuielile în domeniul apărării până la 2% din PIB-ul Japoniei, acesta catalogând China drept fiind „cea mai mare provocare strategică” cu care s-a confruntat vreodată Japonia.

Săptămâna trecută, Japonia a semnat un nou acord de apărare cu Marea Britanie, convenind asupra extinderii tratatului de apărare reciprocă cu SUA pentru a include și acoperi posibilele atacuri aeriene.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.