Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


APADOR-CH: Șase întrebări pentru ministrul Predoiu și CSM

predoiu_6.jpg

Sursa imaginii: 
Cătălin Predoiu (Sursa foto: www.pnl.ro)

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki (APADOR-CH), transmite public șase întrebări ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și șefului Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Grădinaru în chestiunea declarațiilor făcute de Cătălin Predoiu.

Ministrul justiției continuă să vină cu precizări după ce a vorbit despre achitarea soțului fostei șefe a DIICOT, Dan Hosu.

Într-un interviu pentru Insider Politic de la Prima TV, Predoiu vorbește acum despre o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”. 

Întrebat dacă „medii juridice” înseamnă avocaţi, procurori, judecători, Cătălin Predoiu a răspuns: „Da. Lumea juridică, mediul privat, n-are nicio legătură cu statul. Nu vreau să mă derobez de această eroare, de aceea mi-am cerut şi scuze, dar departe de mine gândul de a fi dorit să influenţez pe cineva. De altfel, nici nu ai cum să vrei să influenţezi ceva ce eşti convins că s-a petrecut în trecut. Pe de altă parte, fac apel şi la notorietatea împrejurării, a explicat Predoiu.

Aceste noi explicații nu sunt suficiente însă, e de părere Georgiana Gheorghe de la Apadador –CH. Declarațiile lui Cătălin Predoiu afectează grav imaginea și așa destul de șubredă a justiției, spune reprezentanta Georgiana Gheorghe (Audio).

Întrebările pentru ministrul Justiției:

  • Care sunt sursele neoficiale care v-au transmis informația că Dan Hosu a fost achitat?
  • Care este mecanismul legal prin care un ministru al justiției poate avea acces la deciziile și sentințele instanțelor înainte de deliberare și pronunțare?
  • Câți alți membri ai guvernului sau ai partidului din care faceți parte beneficiază de același gen de informații din surse neoficiale?

Întrebările pentru președintele CSM:

  • Este legal ca decizia unei instanțe să fie cunoscută înainte de pronunțare de către un membru al guvernului?
  • Considerați că declarația ministrului justiției afectează independența justiției și buna desfășurare a actului de justiție?
  • Ce măsuri veți lua pentru a investiga cum au ajuns aceste informații în posesia ministrului justiției?

 

 
Georgiana Gheorghe de la Apador-CH