Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina, Polonia, Germania și tancurile Leopard 2. Presiunea continuă

leopard.jpeg

Tancurile Leopard 2
Sursa imaginii: 
Defence24.com

Reuniunea de la baza militară americană din Ramstein de vinerea trecută a 54 de state care susțin militar Ucraina este considerată una din cele mai fructuoase din punct de vedere al deciziei de a livra Ucrainei un număr impunător de echipamente militare și muniție. Acest lucru a fost recunoscut public de ministrul apărării al Ucrainei Oleksii Reznikov (interviu VOA). Cu toate acestea, tancurile Leopard 2, care au stat în capul listei de tipuri de armament solicitate de Ucraina, nu vor fi livrate deocamdată. Germania continuă să se opună ideii de a dota armata ucraineană cu aceste sisteme ofensive. Polonia este în directă și deschisă opoziție cu Germania pe acest dosar, iar în viitorul apropiat vom urmări cel mai probabil o campanie intensivă a Varșoviei de a convinge Berlinul să ridice interdicția de re-export sau livrare a tancurilor Leopard 2.

Imediat după reuniunea din vinerea trecută, Polonia a reluat ofensiva diplomatică și politică în relație cu Germania pe dosarul tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina. Vizibil iritat de persistența Germaniei de a nu permite livrarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei, ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, a declarat la Ramstein că Polonia a decis să ofere sub formă de compensație formarea unei noi brigăzi mecanizate din echipament sovietic pe care încă îl posedă. Reamintim în acest context că Polonia a livrat încă din primăvara anului trecut un număr de 260 de tancuri T-72. De data aceasta, ar fi vorba despre o brigadă mecanizată care ar avea în jur de 60 de tancuri T-72 și alte 90 de blindate pentru infanterie de tip BMP1. În viziunea guvernului polonez crearea și livrarea acestei brigăzi, până în luna martie, inclusiv școlirea militarilor ucraineni va permite să compenseze refuzul Germaniei de a contribui la acumularea de potențial pentru contraofensiva pe care o pregătește armata ucraineană.

Înscriindu-se în aceeași logică, tot ministrul polonez al apărării a declarat că Polonia, indiferent de opinia guvernului german, va începe deja în zilele următoare școlirea militarilor ucraineni pe teritoriul Poloniei pe sistemele tancului Leopard 2. Ideea ar fi ca pe de o parte militarii ucraineni să fie școliți pe tancuri Leopard 2, în speranța că între timp Germania va ridica interdicția de a transfera tancuri Ucrainei, și poate chiar se va alătura coaliției inițiate de Polonia pentru transferul acestor tancuri de producție germană.

Premierul polonez a declarat și el într-un interviu pentru presa poloneză (PAP) că: ”Poziția Germaniei nu poate fi acceptată. […] Ucraina și Europa va învinge în acest război – cu sau fără Germania. Dar depinde de Germania dacă vrea să se alăture misiunii de a opri barbaria Rusiei, sau dacă o va observa pasiv, plasându-se de partea greșită a istoriei.” În același interviu, Morawiecki a confirmat ceea ce declarase încă înainte de reuniunea de la Ramstein, și anume că Polonia va forma o coaliție restrânsă a țărilor care sunt dispuse să livreze tancuri Leopard Ucrainei. Morawiecki a declarat în speță că: ”Nu vom sta să observăm pasiv cum sângerează Ucraina. Poporul ucrainean luptă pentru libertatea noastră. Livrarea de tancuri Leopard Ucrainei este o problemă existențială pentru Polonia și Europa.”

În același spirit, miniștrii de externe ai Statelor Baltice sâmbătă au lansat simultan în spațiul public mesaje de apel către guvernul german. Aceștia solicită Germaniei același lucru: deblocarea transferului de tancuri pentru Ucraina. Totodată, Volodâmâr Zelenski a declarat și el sâmbătă că ”sutele de mulțumiri” primite din Occident ”nu înseamnă sute de tancuri” moderne care ar permite crearea unui avantaj tehnic-militar față de Rusia. Ucraina ar avea la dispoziție cel mult o lună și jumătate pentru a acumula acest avantaj.  

Europa și Occidentul per ansamblu nu își aduce aminte de vreo situație în care Berlinul să fi fost atât de izolat în vreun dosar important de securitate. Această realitate este bine înțeleasă la Varșovia liderii căreia pe chestiunea livrărilor de tancuri Leopard 2 sunt susținuți aproape la unison în cele 12 state NATO care posedă asemenea tancuri, dar și în alte capitale importante din Occident, inclusiv la Washington, Paris și Londra. De aceea Varșovia și-a propus ca în viitorul imediat să mărească și mai mult presiunea pe Berlin, în special pe cancelarul Olaf Scholz și SPD, partidul care îl susține în coaliția de guvernare de la Berlin.

Există semne clare că Olaf Scholz se confruntă și cu dezacordul partenerilor de coaliție în privința tancurilor Leopard 2.  Duminică seara, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, aflată la Paris și întrebată ce se va întâmpla dacă Polonia va trimite tancuri Leopard 2 fără acordul Germaniei, a răspuns că ”pentru moment acest acord nu a fost solicitat, dar dacă acordul va fi solicitat noi nu ve vom opune.”

A făcut oare ministra de externe a Germaniei această declarație extrem de importantă de comun acord cu șeful guvernului german? Răspunsul îl vom primi probabil în viitorul apropiat.

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre Ucraina, Polonia, Germania și tancurile Leopard 2