
Politică
UE pregătește un fond de suveranitate pentru a lupta împotriva concurenței americane și chineze
O centrală solară în Guignen, vestul Franței.

Fondul de suveranitate european ar urma să apară ca „parte a revizuirii intermediare a bugetului nostru la sfârșitul acestui an”, a spus von der Leyen într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos. Actul „Net Zero Industry” are scopul de a stimula tehnologiile curate.
Von der Leyen a lansat ideea fondului în septembrie anul trecut, spunând că este necesar ca Europa „să se adapteze la noile realități globale”.
Evidențiind domenii „variate, precum bateriile, hidrogenul, semiconductorii și materiile prime”, Von der Leyen a spus că este timpul „să ducem aceste eforturi la următorul nivel pentru a spori autonomia strategică a Europei”.
Legea pentru industrie zero-net (Net Zero Industry Act) va propune o serie de obiective pentru tehnologie curată pentru 2030 și este conceput să concureze cu Actul de reducere a inflației (IRA) din SUA, un pachet de subvenții verzi în caloare de 369 de miliarde de dolari, de care UE se teme că va afecta industriile europene.
„Nu este niciun secret că anumite elemente ale proiectării Actului de reducere a inflației au ridicat o serie de neliniști cu privire la unele dintre stimulentele vizate pentru companii”, potrivit Von der Leyen.
Dar reprezentantul american pentru Climă, John Kerry, a spus că țările care se plâng de această lege ar trebui să încerce, în schimb, să imite Statele Unite.
„Reacția altor țări nu ar trebui să fie: «Doamne, nu ar trebui să faceți așa ceva, asta ne pune într-o lumină proastă». Faceți și voi la fel. Toată lumea trebuie să facă același lucru pentru a accelera și mai mult acest proces”, a spus Kerry în cadrul unei reuniuni-dezbatere cu privire la stimularea implicării filantropice în problematica schimbărilor climatice.
Investigații
Von der Leyen are în vizor și subvențiile chineze pentru industriile sale interne de tehnologie curată.
„Vedem încercări agresive atragere a capacităților noastre industriale spre China și alte țări”, a spus aceasta.
„China își subvenționează puternic industria și restricționează accesul companiilor din UE pe piața sa”.
„Nu vom ezita să deschidem investigații în cazul în care considerăm că piețele noastre de achiziții, sau altele, sunt denaturate de astfel de subvenții”.
Vicepremierul Chinei, Liu He, a cerut încetarea „mentalității de Război Rece”.
Economia orientată spre export a Chinei este amenințată de schimbările aduse sistemului comercial global, Statele Unite cautând să-și susțină industria internă și să limiteze comerțul din sectoare strategice cu Beijingul.
Tematica întâlnirii din acest an de la Davos este „Cooperarea într-o lume fragmentată”, omagiu pentru tensiunile internaționale cauzate de războiul din Ucraina și rivalitatea crescută dintre Statele Unite și China.
„Consolidarea cooperării într-o lume fragmentată este o problemă reală cu care toți ne confruntăm”, a spus Liu.
China a publicat în 2020 propria carte albă despre energie curată, în care Beijingul se angajează să „rămână un luptător al revoluții energetice și să lucreze pentru avansarea unui sistem energetic curat, cu emisii scăzute de carbon, sigur și eficient” până la mijlocul acestui secol.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.