Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Braziliei critică serviciile de informații după ce au eșuat să împiedice revolta din capitală

Fotografie de arhivă: Președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva aflat la o întâlnire care a avut loc pe 12 ianuarie 2023 la Palatul Planalto în capitala țării, Brasilia.

Fotografie de arhivă: Președintele Braziliei Luiz Inácio Lula da Silva aflat la o întâlnire care a avut loc pe 12 ianuarie 2023 la Palatul Planalto în capitala țării, Brasilia.
Sursa imaginii: 
Adriano Machado/Reuters via France 24

Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a declarat săptămâna trecută că serviciile sale de informații au eșuat să oprească revolta din 8 ianuarie, în timpul căreia clădirile din Brasilia au fost luate cu asalt de susținători ai fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro, potrivit Reuters, citată de France24.

Declarațiile președintelui vin pe fondul nemulțumirii liderului față de răspunsul armatei, însuși comandantul-șef al acesteia criticând-o recent pentru că nu a acționat împotriva revoltei pornite de susținătorii fostului președinte Bolsonaro.

„S-a comis o greșeală fundamentală: serviciile mele de informații nu au făcut nimic în acest sens (în ziua respectivă)”, a declarat Lula într-un interviu acordat postului de televiziune GloboNews. „Dispunem de serviciile de informații ale Armatei, ale Forțelor Aeriene, ABIN (Agenția de Informații a Braziliei); însă niciunul dintre ele nu m-a avertizat cu privire la revoltă”.

Președintele declarase anterior că bănuiește că „membri ai forțelor armate” ar fi complici în revolta în timpul căreia câteva mii de susținători ai lui Bolsonaro au invadat și au jefuit clădirea Congresului, Alvorada Palace (reședința sa) și clădirea Curții Supreme.

„Credeam că a pornit o lovitură de stat”, a spus Luiz Inácio Lula da Silva despre revoltă.

Președintele a insistat asupra faptului că își dorește să rămână în relații bune cu forțele armate ale Braziliei, însă a precizat că acestea nu trebuie să cadă pradă politizării. Acesta urmează să se întâlnească cu comandanții Armatei, Marinei și Forțelor Aeriene la sfârșitul acestei săptămâni.

„Nu vreau să am probleme nici una dintre forțele Braziliei, și nici ele cu mine. Însă, cei care vor să se implice în politică ar trebui să își dea jos uniforma, să demisioneze din funcție și apoi să intre în politică”, a declarat Lula.

În cursuul săptămânii trecute, președintele a demis peste 50 de ofițeri ai armatei responsabili de paza reședinței sale și a biroului Consilierului pentru Securitate Națională, pe fondul neîncrederii în aceștia după revolta din capitală.

 

Întâlnirea cu Biden

În cadrul interviului acordat postului de televiziune GloboNews, președintele a reamintit întâlnirea pe care o va avea cu Joe Biden, președintele Statelor Unite, la Washington, pe 10 februarie, la care a fost invitat după discuția telefonică cu privire la revoltele din capitală pe care acesta a purtat-o cu președintele Joe Biden, cei doi fiind lideri ai celor două mari democrații din emisfera vestică.

Revolta din capitală se aseamănă cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, organizat de către susținătorii lui Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite.

Recent, Reuters a anunțat că parlamentarii americani și brazilieni sunt în căutare de modalități de cooperare în cadrul unei anchete privind protestele violente care au făcut ravagii în Brasilia.

„Vreau să discut cu Biden despre statutul democrației la nivel mondial, despre evenimentele care au loc prin lume”, a declarat Lula, precizând și că îl va întreba, totodată, pe omologul său american, și despre cum face față puterii forțelor de dreapta.

Potrivit informațiilor furnizate luna trecută de Reuters, președintele Braziliei ar urma să se întâlnească în Brazilia și cu cancelarul Germaniei Olaf Scholz la sfârșitul acestei luni.

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a France 24.