Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania nu va bloca exportul polonez de tancuri de luptă în Ucraina

flota_tancuri.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Noul ministru german al apărării Boris Pistorius, a spus că guvernul său va acţiona rapid și a subliniat că Germania nu stă în calea altor ţări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard 2.

Anunțul vine după ce guvernul polonez cerut permisiunea Berlinului pentru a trimite 14 tancuri de luptă Leopard 2 în Ucraina. Pentru a livra tancuri fabricate în Germania în alte țări, este necesară aprobarea Berlinului. Acum, guvernul federal trebuie să ia o decizie cu privire la această cerere, mai scrie publicația germană.

Presiunea a crescut asupra guvernului cancelarului german Olaf Scholz pentru a a trimite tancuri Leopard în Ucraina şi a permite altor ţări să facă acelaşi lucru, în timp ce conform regulilor de achiziţii publice militare, Germania trebuie să autorizeze orice reexport.

În timpul unei convorbiri cu Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg noul ministru german al apărării Boris Pistorius, a spus că guvernul său va acţiona rapid și a subliniat că Germania nu stă în calea altor ţări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard în timp ce discuţiile continuau. El a adăugat că este greşit să se spună că „există dezbinare sau că Germania este izolată”.

Guvernul german a declarat pentru BBC News că a primit marți cererea din partea guvernului de la Varșovia de a exporta 14 tancuri Leopard de fabricație germană. Dar a insistat că decizia finală revine cancelarului Olaf Scholz.

Premierul polonez Masteusz Morawiecki a spus că Polonia va cere Uniunii Europene să compenseze costul tancurilor pe care dorește să le trimită în Ucraina. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorious, a declarat că Berlinul a dat undă verde națiunilor aliate pentru a instrui ucrainenii să folosească tancurile Leopard 2, dar nu s-a angajat să le trimită pe ale lor. De asemenea, Boris Pistorious a spus că o decizie cu privire la furnizarea tancurilor va fi luată în curând.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat marţi aliaţii să accelereze livrările de arme grele şi mai avansate către Ucraina pentru a respinge forţele ruse, exprimându-şi de asemenea încrederea că o decizie privind trimiterea de tancuri de luptă Kievului „va veni în curând”.

Avertismente de la Kremlin

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei, în momentul când presiunea creşte asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea acestor blindate, informează marţi DPA şi France Presse.

"Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.