Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Saga tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina ia sfârșit (Sau nu ?)

leopard.jpg

Tanc Leopard 2 în Finlanda, 4 mai 2022
Sursa imaginii: 
AP - Heikki Saukkomaa via rfi.fr

Ce se întâmplă în culisele guvernului german pe dosarul tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina? E suficient să urmărim schimbul de mesaje, apeluri publice și răspunsuri din mai multe capitale europene ce au urmat declarației Annalenei Baerbock de duminică seara, atunci când ministra de externe a Germaniei spunea că țara sa nu se va opune transferului de tancuri Leopard 2 din Polonia și alte state NATO în Ucraina. După alte două zile de tăcere dinspre cancelaria lui Olaf Scholz, ieri seara se pare că a apărut lumina de la capătul tunelului, atunci când presa germană a anunțat că astăzi va fi confirmată decizia cancelarului Scholz de a permite re-exportul tancurilor Leopard 2.

Montagne russe decizional cu tancuri mai mult sau mai puțin închipuite

Dacă ar fi să dăm crezare surselor din presa germană (Der Spiegel) de ieri seară, atunci astăzi oficial va fi făcută publică aprobarea guvernului german pentru transferul de tancuri Leopard 2 din partea coaliției de state ce vor să ajute Ucraina cu acest sistem de luptă. Din surse apropiate de președintele Zelenski, ar fi vorba în acest moment de o coaliție de 12 state care sunt dispuse să livreze în Ucraina cel puțin 100 de tancuri Leopard 2.

Mai mult decât atât, surse din presa germană (Der Spiegel) și americană (WSJ; Bloomberg) au anunțat că Germania însăși se va alătura acestei coaliții oferind Ucrainei una din cele mai moderne modificări ale tancului Leopard 2. Este vorba despre ante-penultima versiune a acestui tanc, și anume Leopard 2 A6, una din cele mai răspândite versiuni printre statele NATO. Germania ar oferi pentru început o companie de 12 tancuri.  

Ziua de ieri a început însă pe altă notă. Mai întâi de toate făcea înconjurul știrea că vice-premierul și ministrul apărării al Poloniei, Mariusz Błaszczak, depusese oficial pe lângă guvernul german cererea pentru autorizația de a transfera Ucrainei tancuri Leopard 2. Astfel, Varșovia, păstrându-și statutul de  avangardă a coaliției de presiune pentru livrarea tancurilor Leopard 2,  mărea și mai mult miza, dar cu ajutorul deschis oferit de partenerii de guvernare ai cancelarului Scholz. Atât verzii cât și liberal-democrații din coaliția condusă de Olaf Scholz invitaseră practic Polonia să depună cererea formală pentru re-exportul tancurilor Leopard 2. Practic presiunea pe cancelarul Scholz a început a fi mai mare chiar dinspre propria coaliție de guvernare, decât dinspre Varșovia oficială.

Mai târziu, pe parcursul zilei a apărut și știrea cum că Olaf Scholz ar fi avut nevoie de încă două săptămâni pentru a da un răspuns final. Între timp, și ministrul german al apărării, Boris Pistorius, declara încă de luni că Polonia poate deja să înceapă instruirea militarilor ucraineni, fiindcă permisiunea formală din partea Germaniei oricum va veni. La Varșovia, într-adevăr, nu mai e secret pentru nimeni că militarii ucraineni sunt deja în plin proces de școlire la Centrul de Instruire pentru tancurile Leopard 2 din Świętoszów, Silezia Inferioară, unul din cele mai mari centre din Europa pentru școlirea pe asemenea tancuri.

În așteptarea deznodământului

Tristul spectacol decizional de la Berlin încă nu este formal încheiat la acest moment. Toată lumea așteaptă anunțul oficial din partea cancelarului Scholz sau a purtătorului său de cuvânt. Decizia este luată în mod formal de Consiliul Federal pentru Securitate al Germaniei. În componența sa intră cancelarul Germaniei, șeful de cabinet al cancelariei, ministrul de externe, miniștrii de interne, al apărării, finanțelor, justiției, economiei și energiei. Practic însă, de la re-începerea invaziei rusești de anul trecut, toate deciziile cu privire la transferul de armament pentru Ucraina le-a luat cancelarul Olaf Scholz. Așteptăm, așadar, deznodământul de astăzi. Sau poate nu? Poate mâine? Cancelarul Scholz pare în aceste zile nemuritor și rece, și pare a avea tot timpul din univers.

 

 
Corespondentul RFI Oktawian Milewski despre saga tancurilor Leopard 2 pentru Ucraina