Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mitropolitul Longhin: prietenul lui Ianukovici, critic al vaccinării, susținător al Rusiei

mihail_jar.jpg

Mihail Jar Vasiliovici, starețul Mănăstirii Bănceni din ținutul Herța, Ucraina
Sursa imaginii: 
Captură video youtube.com

Un profil al lui Mihail Jar (Mitropolitul Longhin), realizat de jurnaliștii serviciului în limba ucraineană al Radio France Internationale.

Un călugăr ortodox din Ucraina a produs o puternică impresie la posturi tv din România și pe rețelele de socializare, acuzând autoritățile de la Kiev că îi persecută pe ierarhii români din Ucraina. Cunoscut ca Mihail Jar sau Mitropolitul Longhin, stareţul Mănăstirii Bănceni din ținutul Herța, a acuzat faptul că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene.

El a considerat aceste acțiuni drept dovezi ale prigoanei la adresa românilor, alimentând astfel teoriile potrivit cărora România nu ar trebui să susțină Ucraina în fața agresiunii ruse. Într-un comunicat difuzat luni, Biserica Ortodoxă Română a transmis că preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română, ci în mod majoritar de biserica ucraineană rămasă în comuniune cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, Biserica Ortodoxă Română a făcut un apel către preoți, inclusiv din Ucraina, „să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist" la realitatea tragică din țara vecină, „invadată și agresată militar de aproape un an".

Dar cine este acest slujitor al bisericii, prezent în studiourile tv și pe rețelele sociale?

Mitropolitul Longhin, pe numele său Mihail Jar Vasiliovici, este fondatorul și conducătorul unui adăpost pentru copii din regiunea Cernăuți.

El s-a poziționat de la bun început de partea partidelor pro-ruse ale Ucrainei, cum ar fi Blocul de Opoziție (mai târziu OPZZH - în prezent interzis în Ucraina). Liderii pro-ruși au mers adeseori să viziteze așezământul lui Longhin, în cadrul unor acțiuni de PR.

Deține și cetăţenie română, în ciuda faptului că dubla cetăţenie nu este permisă în Ucraina.

La sfârșitul anului 2013, în Ucraina a izbucnit revolta populară cunoscută apoi drept Revoluția Maidanului, când cetățeni, cu precădere tineri, au protestat față de refuzul președintelui Viktor Ianukovici, la presiunile lui Vladimir Putin, de a mai semna Acordul de Asociere cu UE. Un acord pe care Ianukovici îl promisese și îl negociase.

Mișcarea de protest s-a soldat cu îndepărtarea lui Ianukovici, care s-a refugiat în Rusia, dar ca represalii la adresa Kievului, în 2014, Kremlinul a anexat Peninsula Crimeea și a amorsat războiul separatist din Donbas.

Longhin s-a situat fățiș de partea Moscovei, numind autoritățile ucrainene „blestemate" și „slujitori ai lui Satan".

El a căutat să descurajeze mobilizarea din Bucovina, refuzând să le dea binecuvântarea celor care ar fi urmat să fie trimiși pe front.

"Vă chem la pace. Sunt aproximativ 10.000 de soldați morți despre care nici măcar mamele lor nu știu că nu mai sunt în viață. (...) Va fi greu să plătiți pentru sângele vărsat" , a transmis atunci mitropolitul.

El a dat  vina pentru război pe "Europa blestemată" și pe americani, "care oriunde merg, aduc doar ostilitate și sânge".

"Acum ei stau deoparte și se bucură de vărsarea sângelui nostru ortodox. Cu toții simțim, fraților, că suntem în pragul celui de-al treilea război mondial. Prin urmare, vă chemăm - pocăiți-vă! Nu vom lăsa copiii să moară!", mai spunea atunci Longhin.

În 2016, el l-a criticat și pe Patriarhul Kiril al Rusiei, pentru că s-a întâlnit cu Papa Francisc și a semnat „Declarația de la Havana".

Longhin a spus despre Kiril că a trădat Ortodoxia și a luat „calea antihristului", numind declarația drept „erezie", și pe Papa însuși „eretic", cu care Patriarhul Moscovei nu ar fi trebuit să se întâlnească deloc.

În 2018, s-a pronunțat împotriva legii votate de Rada Supremă, (parlamentul ucrainean) privind introducerea documentelor de identitate biometrice.

El a acuzat autoritățile că îi lipsesc pe copiii orfani de burse și îi pun în imposibilitatea de a fi admiși în școli, atâta timp cât nu dețin noile documente de identitate.

"Ce se întâmplă dacă nu vreau să mi se ia amprenta, ca unui infractor? Dacă nu vreau un pașaport biometric?", s-a pronunțat mitropolitul.

În 2018, Patriarhul Ecumenic a recunoscut autocefalia bisericii locale ucrainene, separată de Patriarhia Moscovei, prilej cu care Longhin a afirmat că biserica ucraineană este a antihristului și a diavolului.

Iar membrii parlamentului care au susținut apelul către Patriarhul Ecumenic au fost numiți atei și slujitori ai lui Satana.

În perioada pandemiei, monahul s-a pronunțat împotriva vaccinării. El a susținut pe rețelele sale de socializare că împărtășania reprezintă adevăratul vaccin – o idee îmbrățișată de unii slujitori ai altarelor, inclusiv de la noi.

"Avem un vaccin puternic! Vă încurajez să îl îmbrățișați! Nu poți trăi fără acest vaccin, el ucide orice infecție, orice păcat, orice murdărie care este în tine, pe care ai adunat-o de 40-50 de ani. Aceasta este o sfântă împărtășire, care vindecă, care sfințește și nimic altceva nu dă viață veșnică", a scris Longhin.

În septembrie 2022, a organizat o amplă procesiune la mănăstirea sa din Bănceni, în ciuda faptului că, în condiții de război, astfel de evenimente nu sunt permise, deoarece expun oamenii unui pericol direct. Poliția i-a întocmit un proces verbal, dar monahul a susținut că este pedepsit pentru credința sa

Și, desigur, a criticat în termeni duri preluarea de către biserica independentă ucraineană a Lavrei Pecerska din Kiev, celebra mănăstire istorică din inima capitalei ucrainene.

Aceasta se află în subordonarea Ministerului Culturii al Ucrainei și a fost închiriată de Biserica Ucraineană a Patriarhiei Moscovei. Contractul a expirat la 31 decembrie și, la 7 ianuarie, a avut loc prima slujbă de Crăciun ținută de biserica independentă ucraineană.

Pentru Longhin, preluarea Lavrei de către biserica ucraineană înseamnă un război împotriva lui Dumnezeu iar pe cei care au luat decizia i-a numit "fețe de porc", transmit colegii noștri de la serviciul ucrainean.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 25 ianuarie 2023