Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Un senator rus o amenință public pe Maia Sandu

maia_sandu.jpg

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, la summitul de lansare a ”Platformei Crimeea”, august 2021
Sursa imaginii: 
Presedinte.md

Senatorul rus Andrii Klimov, comentând pe Telegram o afirmație a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitoare la o posibilă apropiere a țării de NATO, s-a intrebat dacă șeful statului este gata să repete „politica sinucigașă” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

„Oare doamna Sandu este atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington și de slugile sale europene, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina vecină precum [Petro] Porosenko și Zelenski?!”, a scris el, potrivit publicației Ziarul Național din R Moldova, care citează publicația Glavcom.

Amenințările au fost lansate după ce președintele Maia Sandu a declarat recent într-un interviu pentru Politico faptul că invazia Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să analizeze dacă statul trebuie să renunțe la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție sau să se integreze într-o alianță, fără a da îmsă vreun nume de alianță militară.

În același interviu, Sandu a adăugat că R. Moldova rămâne extrem de „vulnerabilă” la războiul hibrid rusesc prin propagandă și dezinformare.

La recenta reuniune internațională de la Davos, Maia Sandu a cerut statelor NATO sisteme de apărare antiaeriană, în condițiile în care Rusia încearcă să destabilizeze Moldova

„Acum, există o discuţie serioasă (…) despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianţă mai mare”, a spus Maia Sandu. „Şi dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca naţiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a adăugat preşedinta Republicii Moldova.

 

Ucraina: Sancțiuni pentru 22 de înalți prelați din conducerea Bisericii ortodoxe ruse

Președintele Volodimir Zelenski a semnat la începutul acestei săptămâni un decret care stabilește o serie de sancțiuni individuale la adresa mai multor cetățeni ruși care au legături cu Biserica ortodoxă rusă, transmite publicația Suspilne.

”Decizia de astăzi a Consiliului Național de Securitate se referă la independența noastră spirituală, pe care o apărăm și vom continua să o apărăm. Am stabilit sancțiuni împotriva a 22 de persoane care, sub aparența spiritualității, sprijină și susțin teroarea și genocidul”, a declarant Zelenski.

Lista prelaților sancționați aici

Sancțiunile includ blocarea conturilor bancare și a bunurilor imobile, restricționarea operațiunilor comerciale, suspendarea totală a tranzitului de resurse, a călătoriilor aeriene și terestre pe teritoriul Ucrainei, blocarea transferurilor de capital în afara Ucrainei, suspendarea obligațiunilor economice și financiare, interzicerea folosirii frecvențelor radio disponibile pe teritoriul Ucrainei, interzicerea folosirii mijloacelor de comunicare și a rețelelor de comunicare, interzicerea achiziționării de terenuri, retragerea decorațiunilor acordate de statul ucrainean și altele. Sancțiunile se aplică pe termene de 5 până la 30 de ani.

Responsabilitatea pentru punerea în practică a sancțiunilor amintite revine secretarului Consiliului Național de Securitate, Alexei Danilov.

 

Georgia: Pregătiri pentru Campionatul european de fotbal U21

O delegație a UEFA a vizitat recent Georgia pentru a evalua stadiul pregătirilor pentru organizarea Campionatului European de fotbal pentru tineret, competiție pe care această țară urmează să o găzduiască în perioada 21 iunie – 8 iulie a.c., transmite siteul televiziunii publice din Georgia.

Delegația condusă de directorul de operațiuni Sharon Burkhalter-Lau, împreună cu colectivul pentru organizarea campionatului și cu conducerea Federației georgiene de fotbal, au vizitat stadioanele din Tbilisi și Kutaissi, după care a fost primită de ministrul georgian pentru dezvoltare regională și infrastructură, Irakli Qarseladze.

A fost prezentat în detaliu stadiul lucrărilor de modernizare pentru stadioanele și infrastructura aferentă din toate cele cinci orașe care vor găzdui meciurile, respectiv Tbilissi, Kutaissi, Tskaltubo, Kobuleti și Batumi.

Reprezentanții UEFA au apreciat că lucrările avansează conform planurilor și și-au exprimat încrederea că acestea se vor încheia la timp.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Cristina Catanoi

Liliia Bila - Ucraina

Nana Kokotchachvili – Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 25 ianuarie 2023