Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, reclamat de ANI la Parchet. E acuzat de conflict de interese şi fals în declaraţii

alin_nica.jpeg

Alin Nica, președintele CJ Timiș
Sursa imaginii: 
Facebook / Alin Nica

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica. Liberalul este acuzat de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii. 

 

ANI susţine, într-un comunicat de presă, că, în perioada în care Alin Nica a fost primar al comunei Dudeştii Noi, mandatul 2016 - 2020, a participat la luarea unor decizii care au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entităţi în al cărei consiliu deţinea calitatea de membru şi, totodată, a emis pentru aceasta o autorizaţie de construire. „Mai mult, Nica Alin Adrian a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoana fizică”, transmite ANI.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, deoarece „în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase”. „Totodată, persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020 venituri în cuantum de 4.636 lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală”, mai precizează cei de la ANI.  

UPDATE: Reacția lui Alin Nica

„Am fost reclamat la ANI pentru că, în timpul mandatului de primar la Dudeștii Noi, am aprobat construirea unei biserici ortodoxe. Reclamația vizează un presupus conflict penal, de aceea, nefiind de competența ANI, plângerea a fost redirecționată către Parchet sub forma unei sesizări. Acuzația de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane înseamnă că, în calitate de primar ortodox, am fost de acord să se ridice în localitate un lăcaș de cult ortodox. Situația este absurdă, dar înțeleg că ANI trebuie să își facă datoria și să ia în considerare orice reclamație, chiar și una neîntemeiată”, spune președintele CJ Timiș. 

„Se pare că pe unii îi deranjează mult faptul că susțin Biserica, deoarece a fost reclamată la ANI și calitatea mea de membru în Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe din Dudeștii Noi. Înainte să fiu ales președinte al CJ Timiș, am ieșit din Consiliul Parohial, însă în declarația de interese s-a strecurat o eroare și nu am șters această titulatură. Am greșit când am dat copy/paste în document, acesta este falsul în declarații sesizat la Parchet”, a mai precizat Alin Nica.