Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: Criza politică se agravează, președintele anunță dizolvarea Parlamentului

parlament_bulgaria.jpg

Clădirea Parlamentului Bulgariei, Sofia, aprilie 2015
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Criza politică din Bulgaria se agravează, în condițiile în care partidele reprezentate în Parlament nu au reușit, după luni întregi de negocieri, să formeze o coaliție guvernamentală. Președintele Rumen Radev a anunțat dizolvarea Parlamentului pentru 3 februarie a.c. și noi alegeri anticipate pentru data de 2 aprilie a.c., transmite corespondentul RFI la Sofia.

Din 2020 până în prezent au avut loc nu mai puțin de cinci runde de alegeri legislative anticipate, în urma cărora s-a reușit formarea doar a unui singur guvern, cel condus de pro-occidentalul Kiril Petkov, care nu a rezistat însă decât șapte luni, datorită conflictelor din interiorul coaliției fragile, formate din patru partide.

Iar situația politică se agravează și mai mult după fiecare scrutin anticipat, dat fiind că absenteismul crește constant, atingând nivelul de 60% în octombrie anul trecut.

Între timp probleme extrem de grave și urgente, precum ajutorul care trebuie acordat Ucrainei, inflația în creștere sau aprovizionarea cu gaze naturale, sunt gestionate de guverne interimare, numite de președintele pro-rus Rumen Radev, precizează corespondentul RFI.