Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și va aproba exportul acestora din țările partenere

leopard.jpeg

Tancurile Leopard 2
Sursa imaginii: 
Defence24.com

Germania va furniza Ucrainei pentru început 14 tancuri de luptă, logistică și muniție iar trupele ucrainene care vor folosi aceste echipamente' vor fi antrenate in Germania.

Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. De asemenea, va aproba exportul acestora din țările partenere, a anunță Guvernul de la Berlin. Țara va furniza 14 tancuri de luptă, logistică și muniție iar trupele ucrainene care vor folosi aceste echipamente vor fi antrenate in Germania.

"Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO", a subliniat cancelarul german, potrivit unui comunicat.

Kievul face presiuni asupra guvernului german de câteva luni pentru a trimite tancuri grele și pentru a permite altor aliați NATO să faca același lucru, înainte de ofensivele  invadatorilor ce sunt așteptate în această primavară. “Câteva sute de tancuri pentru soldatii noștri... asta ar insemna un adevarat pumn al democrației”, a scris pe Telegram Andriy Yermak, seful de cabinet al președitelui Volodimir Zelenski. Două surse din Statele Unite ale Americii citate de Reuters anunță că administrația de la Washington va furniza de asemenea zeci de tancuri Abrams M1 armatei ucrainene.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov spune că aceste tancuri, dacă vor fi trimise in Ucraina, “ vor arde ca și celelalte”.  "Este o decizie extrem de periculoasă, care va duce conflictul la un nou nivel al confruntărilor militare", a declarat ambasadorul Rusiei la Berlin, Serghei Netschajev, potrivit ziarului Der Spiegel.

 

20 de armate din întreaga lume au în dotare tancuri Leopard 2, produse in Germania care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations citat de Hotnews.

Tancurile au următoare caracteristici:

  • Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm;
  • Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie;
  • Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri;
  • Beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu;
  • Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

 

 Polonia și Finlanda sunt pregătite să trimită acest tip de echipamente militare in Ucraina, odată ce Berllinul a dat undă verde iar măsura  ar putea fi urmată și de alte țări în scurt timp. Marea Britanie a oferit deja o companie de tancuri Challanger iar Franța ia in considerare trimiterea tancurilor Leclerc.