
Politică
Erdogan anunță că alegerile generale din Turcia vor avea loc pe 14 mai, cu o lună mai devreme decât erau programate
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

„Mă voi folosi de autoritatea mea pentru a anticipa data alegerilor la 14 mai”, a spus Erdogan la o întâlnire cu tinerii orașului nord-vestic Bursa, weekendul trecut.
Următoarele alegeri generale din Turcia erau programate în mod oficial oficial pentru 18 iunie.
Liderul turc a spus că schimbarea programării a fost convenită împreună cu partenerii din coaliția de dreapta, pentru a evita perturbarea planificării examenelor școlare.
Cine i se poate opune lui Erdogan?
Campania electorală urmează să înceapă pe 10 martie, ceea ce va oferi opoziției turcești și mai puțin timp de pregătire.
Opoziția încearcă de luni de zile să ajungă la un consens asupra unui singur candidat care să răspundă provocării lui Erdogan la urne.
În timp ce nivelul ridicat al inflanției din Turcia și slăbirea puterii monedei naționale le-ar putea ajuta cauza opoziției, dezacordurile interne joacă în avantajul lui Erdogan.
Acesta s-a folosit de dominația guvernului asupra mass-mediei pentru a controla dezbaterile politice ale națiunii.
O sursă din partidul de opoziție a declarat săptămâna aceasta agenției de presă AFP că în februarie va fi anunțat candidatul lor comun.
Popularul primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, membru al opoziției, este favoritul sondajelor de opinie, care sugerează că acesta l-ar învinge pe Erdogan într-o înfruntare directă.
Imamoglu a fost cel care a pus capăt dominației partidului lui Erdogan în alegerile locale din 2019.
Un tribunal din Istanbul i-a interzis luna trecută primarului în vârstă de 52 de ani drepturile politice, dar el a făcut recurs și, teoretic, poate candida pentru președinție.
Bătălia juridică a lui Imamoglu a făcut din liderul principalului partid de opoziție CHP, Kemal Kilicdaroglu, cel mai probabil candidat care să se ridice împotriva lui Erdogan.
Pedant și mai puțin telegenic decât primarul, Kilicdaroglu s-a străduit să-și asigure sprijinul celorlalți lideri ai opoziției.
De douăzeci de ani la putere
Criticii îl acuză pe Erdogan, un musulman devotat, că subminează stâlpii seculari ai republicii moderne.
De când a venit la putere, în 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca președinte, sub Erdogan a luat ființă un program ambițios de infrastructură, construind tuneluri, poduri și cel mai mare aeroport din țară.
A controlat cu o mână de fier armata Turciei, supraviețuind unei tentative de lovitură de stat în 2016.
Reprimarea ulterioară a oponenților, precum și relațiile tensionate cu aliații NATO au ridicat întrebări cu privire la viitorul Turciei sub conducerea sa.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.