Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nouă etapă în conflictul din Ucraina: intră în arenă tancurile americane

m1.jpg

Blindatele M1 Abrams în drum lung spre Ucraina
Blindatele M1 Abrams în drum lung spre Ucraina
Sursa imaginii: 
US Army Acquisition Support Center

Statele Unite au anunțat ieri că vor oferi Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Decizia, luată în coordonare cu principalii aliați NATO, reprezintă o schimbare politică majoră și o potențială escaladare a conflictului ruso-ucrainian, deși figuri de vârf ale Administrației americane, începând cu președintele, au accentuat în cursul zilei de ieri că noul armament are un rost strict defensiv.  "Intenția este de a ajuta Ucraina să se apere, și nu reprezintă o amenințare ofensivă. Dacă trupele rusești s-ar întoarce în Rusia, unde le este locul, războiul s-ar încheia astăzi", a spus Joe Biden. În orice caz, blindatele americane, comandate din fabrică, vor ajunge pe câmpul de bătălie, conform estimărilor, abia spre sfârșitul acestui an.

Corespondentul RFI în SUA despre o decizie americană ce poate schimba echilibrul militar de forțe în Ucraina:

Cadoul american a venit ieri, ziua de naștere a președintelui ucrainian, care a împlinit 45 de ani.

"Anunț că Statele Unite vor trimite 31 de tancuri Abrams, echivalentul unui batalion ucrainian. Ministrul apărării Austin a recomandat această măsură, care va întări capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și atinge obiectivele strategice. Tancurile Abrams sunt cele mai performante din lume, dar greu de operat și întreținut. Oferim deci Ucrainei piese de schimb  și echipament de întreținere curentă.  În scurt timp  vom începe  pregătirea unui detașament ucrainian de mentenanță",

a precizat președintele Biden.

Produse începând din 1979, în trei versiuni,  în apropiere de Albany, capitala administrativă a statului New York, și purtând numele unui fost șef de stat major al forțelor terestre, generalul Creighton Abrams, blindatele grele M1 au un motor Honeywell pe benzină de 1.500 cai-putere, un rezervor de 1.909 litri total izolat, ca și compartimentul munițiilor, de cabina blindată reactiv a echipajului de 4 persoane,  o transmisie cu șase viteze, dintre care două în marșarier, o lungime de 9,77 metri, o  înălțime de 2,44 și o lărgime de 3,66 metri,  putând atinge, în ciuda greutății de 60 de tone, viteze până la 72 km pe oră. Tancul dotat cu un tun de 105 mm în prima versiune, 120mm în următoarele două, o mitralieră grea și două mitraliere calibrul 7,62 mm., și-a făcut debutul în 1991, în primul război din Golful Persic, și a avut o prezență deseori decisivă în Irak în 2003,  Afganistan în 2010,  deci pe câmpuri de luptă și în condiții climatice mult diferite de cele din Ucraina.

"Statele Unite și Europa sunt în total acord. Rusia conta pe dezbinarea noastră, dar suntem total uniți",

a reamintit șeful Casei Albe, care  înaintea anunțării deciziei a avut o ultimă  rundă de consultări telefonice cu liderii Germaniei, Franței, Italiei și Marii Britanii, țări care participă  la această nouă faza a înarmării Kiev-ului.

"Sprijinul pentru Ucraina, care se opune agresiunii rusești, își apă ră suveranitatea și integritatea teritorială, este un angajament mondial.  Săptămâna trecută ministrul apărării Austin a convocat,  a 8-a oară, grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, grup compus din aproximativ 50 de națiuni, toate hotărâte să ajute Ucraina împotriva amentintarilor și violenței rusești.  Împreună cu aliații și partenerii noștri am expediat până acum 3.000 de vehicule blindate, peste 8.000 de piese de artilerie , peste 3 milioane de obuze și  peste 50 de lansatoare moderne de rachete",

a inventariat șeful Executivului de la Washington.

Decizia de a trimite tancuri Abrams Ucrainei a fost luată cu mari ezitări, numai după ce Olaf Scholz, cancelarul Germaniei--lăudat ieri de Biden--a anunțat că e dispus să trimită blindate Leopard;  Marea Britanie se angajase anterior, cu 14 tancuri Challenger.

Peste 10.000 de M1 Abrams au fost produse din 1979 și până acum, dar Ucraina nu va primi din acest stoc, ci direct din fabrică. Dacă adăugăm timpul necesar transportului și instruirii personalului, este cert că darul american nu va ajunge la timp pentru campania de primăvară, care se anunță decisivă.

"Tancurile Abrams vor ajunge abia la toamnă . Sunt însă 14 țări europene, plus Germania, care au tancuri Leopard, iar Polonia vrea să organizeze o coaliție multinațională care să le trimită într-un răstimp scurt.  Într-o lună -două sigur  vedem Leoparzi pe câmpul de bătălie ucrainian",

calcula fostul înalt funcționar al Pentagonului, Jim Townsend.