Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România și Polonia, mesaj de susținere a Suediei și Finlandei pentru NATO. Și un semnal către Turcia

nato_turcia_suedia_finlanda.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic

România și Polonia au luat decizia de a invita Suedia și Finlanda la viitoarea reuniune a miniștrilor de externe din cadrul formatului "București 9", care reunește statele de pe flancul estic al NATO. Un mesaj important, în contextul opoziției Turciei față de admiterea celor două state nordice în Alianță.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan profită de un gest al extremistului suedez de dreapta Rasmus Paludan, care a ars o copie a Coranului în fața ambasadei Turciei la Stockholm, pentru a refuza din nou aderarea Suediei la NATO. Se știe, pentru primirea unui nou stat în Alianță este nevoie de acceptul tuturor membrilor.

Ankara a anulat vizita ministrului suedez al Apărării planificată pentru săptămâna viitoare.

Dar poate fi acesta un motiv real pentru a ține Suedia la ușă?

Gestul extremistului de dreapta rămâne, în cele din urmă, un pretext de ultimă oră, iar supărarea Turciei, atât la adresa Suediei cât și a Finlandei, este de dată mai veche. Mai mulți opozanți ai lui Erdogan și-au găsit refugiu în cele două state scandinave, iar Turcia înțelege acum să le strângă cu ușa, pentru a pune mâna pe acești opozanți și a-i arunca în închisoare.

Dacă Suedia a expulzat un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan, organizație recunoscută drept teroristă, atunci justiția suedeză a respins expulzarea unor turci acuzați de implicare în tentativa de lovitură de stat din 2016 și apartenență la mișcarea gülenistă. Lucru care, evident, a iritat regimul lui Erdogan pentru care orice opozant poate fi, în principiu, un terorist.

Chestiunea este extrem de sensibilă dacă o raportăm la valorile pe care a fost constituită însăși Alianța Atlantică.

NATO apără nu doar independența și integritatea statelor membre dar și valorile democratice ale acestora. Desigur, lumea nu este perfectă, astfel că Turciei, grație poziției sale strategice în Orientul Mijlociu, i-au fost trecute cu vederea multe derapaje de-a lungul anilor. Acum, însă, Ankara simte că are instrumentele pentru a merge mai departe și a-și impune punctul de vedere, deloc liberal și deloc democratic.

Ziarul suedez Aftonbladet, citat de Eurotopics, constată amar că, „în afară de Turcia și Ungaria, toate țările NATO sunt democrații liberale. Membrii trebuie să realizeze că cererile Turciei pentru restricții mai mari asupra libertății de exprimare în Suedia sunt inacceptabile. Nici unul dintre membri nu ar accepta ei înșiși cerințe similare. Oare SUA, Germania, Franța și Marea Britanie cred cu adevărat că acest circ jenant poate dura mult mai mult?"- se întreabă publicația suedeză.

În orice caz, semnele de susținere pentru Suedia și Finlanda se fac simțite.

România și Polonia au decis să invite pentru prima dată Finlanda și Suedia la reuniunea miniștrilor de externe din formatul "București 9", care reunește țările aliate de pe flancul estic.

Anunțul a venit în marja reuniunii de luni a miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, din partea șefului diplomației române, Bogdan Aurescu, după o discuție cu omologul său polonez Zbigniew Rau.

Este un mesaj că statele de pe flancul estic al Alianței, aflate sub amenințarea directă a Rusiei, privesc Suedia și Finlanda ca și cum ar fi membri de drept. Și mai este un mesaj către Ankara: a ține cele două țări scandinave la porțile NATO înseamnă un serviciu indirect făcut Rusiei lui Putin.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 26 ianuarie 2023