Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia exclusă de la aniversarea a 78 de ani de la eliberarea Auschwitzului de către Armata Roșie. Motivul? Agresiunea contra Ucrainei

auschwitz.jpg

Selectarea prizonierilor la sosirea în lagărul de la Auschwitz, mai/iunie 1944
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, potrivit AFP și Hotnews.

Până în prezent, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care se desfăşoară anual pe 27 ianuarie, iar reprezentantul său avea o intervenţie în cadrul ceremoniei principale.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, muzeul a calificat atacul rusesc drept „un act de barbarie". „Acest act de barbarie va fi judecat de istorie, iar autorii săi - trebuie să sperăm - de către Curtea Internaţională de Justiţie", a indicat muzeul pe Twitter.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în lagăr între 1940 şi 1945, alături de peste 100.000 de ne-evrei. Lagărul a fost eliberat pe 27 ianuarie 1945 de Armata Roșie.