Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia acuză Occidentul de implicare directă în război

tanc_leopard.jpg

Tanc Leopard 2A4 în timpul unei ceremonii la Tata, Ungaria, 24 iulie 2020
Sursa imaginii: 
© Attila Kisbenedek / AFP via France24

Administraţia Vladimir Putin acuză naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate şi a semnalat că exclude orice posibilitate de negocieri cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Anunțul Germaniei de a furniza trupelor de la Kiev tancuri Leopard 2, a venit după  săptămâni de tensiuni geopolitice, și reprezintă un moment de importanță majoră pentru cursul războiului. Anunțul cancelarului Scholz  a fost dublat de cel venit de peste Ocean, de la președintele Joe Biden care a confirmat că SUA vor trimite tancuri Abrams în Ucraina.

La unison, analiștii explică faptul că în aceste condiții, capacitatea de luptă a Ucrainei va crește  și nu se va mai concentra doar pe apărare dar pe de altă parte, Kievul trebuie să fie pregătit pentru o ofensivă rusă masivă în următoarele săptămâni.

Profesorul de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, Valentin Naumescu, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană analizează.

Eu cred că în acest moment ne aflăm între sfârșitul iluziilor diplomatice ca să spunem așa, al ideii că acest război s-ar putea încheia acum, în această fază, la masa tratativelor și începutul  unei etape de intensificare a luptelor în Ucraina, pentru că ambele părți combatante  doresc să-și îmbunătățească  pozițiile teritoriale. Pe front, și Ucraina se gândește la o campanie de contraofensivă, de eliberare a teritoriilor pe care Rusia le-a ocupat anul trecut iar Rusia se pare că deja planifică o a doua ofensivă în est, având în vedere că până la sfărșitul lunii martie, așa sunt informațiile, Putin ar dori să ocupe întreaga regiune Donbas. Deci, și într-un caz și în altul, ne așteptăm la escaladarea războiului și la intensificarea luptelor în Ucraina, în lunile următoare“ , explică profesorul Valentin Naumescu.

 
Profesorul de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, Valentin Naumescu