
Politică
Europa Plus: Nou conflict diplomatic între Macedonia de Nord și Bulgaria
macedonia.jpg

Delegația bulgară și-a anunțat participarea la ceremoniile de aniversare dedicate revoluționarului Gotse Deltchev (4.02.1872 – 4.05.1903), considerat erou național atât în Bulgaria cât și în Macedonia de Nord.
Propunerea președintelui, care a fost făcută la ultima reuniune a Consiliului de securitate al țării, va fi înaintată spre aprobare Guvernului și Parlamentului, precizează sursa citată.
Șeful statului macedonean consideră că prezența politicienilor bulgari ar reprezenta ”o amenințare la adresa ordinii publice și a securității naționale”. El a transmis un mesaj instituțiilor de stat din Bulgaria în care a cerut ”izolarea politică” a celor care nu doresc o relație de bună vecinătate între cele două țări.
”Macedonia de Nord nu este inamicul vostru, dar suntem o țară care are legile ei și demnitatea ei și vom reacționa întotdeauna pentru a ne proteja atunci când este necesar. Propun o mai bună coordonare între instituțiile de stat din cele două țări, astfel încât agenda europeană și relațiile bilaterale să nu fie puse în pericol de acțiuni naționaliste și populiste anacronice”, a transmis președintele macedonean.
Incidentul tensionează și mai mult relațiile deja încordate dintre cele două țări. Așa cum se știe Bulgaria nu recunoaște existența unei minorități macedonene pe teritoriul său și nici limba oficială din Macedonia de Nord și consideră că autoritățile macedonene persecută minoritatea bulgară din această țară, motive pentru care se opune, de mai multă vreme, aderării la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord.
Muntenegru: Blocarea negocierilor de aderare la UE nu e o soluție
Deși s-au înregistrat întârzieri în procesul de negocieri în vederea aderării Muntenegrului la UE, blocarea acestui proces nu reprezintă o soluție, a transmis guvernul de la Podgorica, în urma întâlnirii de la începutul acestei săptămâni dintre comisarul european pentru extindere Oliver Varhelji și ministrul muntenegrean pentru afaceri europene, Ana Novaković Đurović, scrie agenția Mina.
În cadrul întâlnirii a fost subliniată necesitatea urgentării procesului de numire a judecătorilor Curții Constituționale, o condiție esențială pentru consolidarea statului de drept și, totodată, pentru intrarea într-o fază superioară a negocierilor.
Într-o declarație făcută la sfârșitul întâlnirii, ministrul muntenegrean și-a exprimat convingerea că alegerea judecătorilor va avea loc ”în baza unui proces electoral transparent” și a afirmat că a primit asigurări din partea comisarului european că negocierile de aderare nu vor fi blocate.
”Aderarea la UE este prioritatea absolută a politicii externe a țării noastre iar guvernul este hotărât să implementeze reformele necesare în acest sens. Nu avem altă opțiune și facem zilnic eforturi pentru a respecta calendarul de aderare”, a spus Đurović
Kosovo: Un muzeu în pragul colapsului, la doar 7 ani de la inaugurare
Inaugurat în urmă cu mai puțin de șapte ani, în urma unei investiții de la bugetul de stat, Muzeul de Muzică din orașul Gjakova (sudul țării) este în pragul colapsului iar autoritățile nu au nici o soluție, scrie agenția de știri Koha.
Ușile sunt smulse din țâțâni și zac pe jos, geamurile sunt sparte, scările neterminate, gunoiul zace peste tot iar singurul instrument muzical care a mai rămas aici este un pian, aflat și el într-o stare avansată de degradare. Clădirea a fost practic vandalizată, notează sursa citată.
Foto: koha.net
Mai multe instrumente de colecție, donate de mai multe asociații culturale și academicieni, printre care o harpă de o valoare inestimabilă, precum și mai multe tablouri care decorau pereții, au fost furate
”Municipalitatea, care este proprietarul de drept al clădirii, a organizat din 2015 până în prezent două licitații pentru concesionarea către un operator care să se ocupe de renovarea și administrarea clădirii, dar ambii operatori desemnați câștigători și-au dovedit iresponsabilitatea și au lăsat muzeul să se degradeze. În timpul lucrărilor de renovare unul dintre ziduri a fost dărâmat și a fost lăsat așa, astfel încât vandalii au făcut ce au vrut”, explică Visar Haxhiberiqi, director al Centrului regional cultural din localitate.
Albania: Opera din Tirana la a 70-a aniversare
Teatrul Național de Operă și Balet din Tirana aniversează anul acesta 70 de ani de la începerea activității, în ianuarie 1953 și de la primul său spectacol, pus în scenă în data de 27 noiembrie același an, transmite publicația SOT.
Muzicologul Vasil Tole, vicepreședinte al Academiei de științe, a transmis un mesaj în care se arată că ”A 70-a aniversare a Teatrului de Operă și Balet este o ocazie de a-i onora pe toți artiștii de ieri și de azi, dar și pe membrii personalul tehnic, care au avut o contribuție esențială la îndeplinirea misiunii artistice a acestei instituții în toți acești ani”.
Academicianul a reamintit că la cinci ani de la inaugurarea Operei din Tirana, în noiembrie 1958, aici a fost pusă în scenă, prima operă albaneză. Este vorba despre spectacolul de operă ”Mrika”, al compozitorului albanez Prenk Jakova.
Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus :
Ankica Angelovska – Macedonia de Nord
Kristina Davidovic - Muntenegru
Mihane Beqiri - Kosovo
Chloé Tomço – Albania
Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus
Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei