Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olaf Scholz reamintește responsabilitatea Germaniei pentru Holocaust

olaf_scholz.jpg

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz
Sursa imaginii: 
AFP / Bertha WANG via rfi.fr

Cancelarul german Olaf Scholz a reamintit vineri responsabilitatea istorică a ţării sale pentru uciderea a milioane de evrei în timpul perioadei naziste, în contextul comemorării victimelor Holocaustului, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

"Suferinţa celor şase milioane de evrei ucişi nevinovaţi nu poate fi uitată. Şi nici suferinţa supravieţuitorilor", a scris Scholz pe Twitter.

Victimele Holocaustului sunt comemorate vineri în întreaga Germanie. În cadrul unei ceremonii în parlament va lua cuvântul o supravieţuitoare, Rozette Kats, iar la eveniment va participa şi preşedintele Frank-Walter Steinmeier.

La 27 ianuarie 1945, soldaţi ai Armatei Roşii sovietice i-au eliberat pe supravieţuitorii de la lagărul de concentrare şi exterminare Auschwitz din Polonia ocupată de nazişti. Peste un milion de persoane, majoritatea evrei, au fost uciși în acest lagăr.

Data este marcată în Germania ca ziua de comemorare a victimelor Holocaustului începând din 1996, în numeroase locuri din ţară fiind depuse coroane de flori.

Comemorările din acest an se concentrează pe persoanele persecutate de nazişti din cauza orientării şi identităţii lor sexuale.

Klaus Schirdewahn, din partea comunităţii LGBTQ, va susține un discurs comemorativ în Bundestag. Schirdewahn a fost condamnat în 1964 din cauza unei legături sexuale cu un alt bărbat pe baza unei legi din perioada nazistă care era încă în vigoare atunci.

Comitetul Internaţional Auschwitz a făcut o paralelă cu războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

"În acest an, supravieţuitorii lagărelor germane de concentrare şi exterminare se confruntă cu noi suferinţe şi orori în această zi de comemorare, care este întotdeauna dureroasă pentru ei: amintirea familiilor şi colegilor deţinuţi ucişi se amestecă acum cu oroarea noului război din Europa", a transmis comitetul vineri dimineaţă.