Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polonia va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei

morawiecki.jpg

Premierul polonez Mateusz Morawiecki
Sursa imaginii: 
Facebook / Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 tancuri grele Leopard 2 promise deja, relatează publicația Ukraîinska Pravda citată de hotnews.ro.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta.

PT-91 „Twardy” (în traducere „tare”, „dur” sau „rezistent”) este un tanc de luptă fabricat în Polonia, o variantă îmbunătățită a modelului T-72M1 (varianta de export a tancului T-72 fabricată sub licență în Polonia), intrat în dotarea armatei poloneze în anul 1995.

Sunt tancuri relativ moderne comparativ cu unele dintre modelele folosite de ambele armate în războiul din Ucraina, comentează sursa citată.

Morawieck a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un recent interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Premierul polonez vorbește cu curaj de respingerea „atacurilor barbare” ale Rusiei, menționează susrsa citată.

„Dacă nu vrem ca Ucraina să fie înfrântă trebuie să fim foarte curajoși și deschiși în ceea ce privește susținerea Ucrainei”, a mai spus Mateusz Morawiecki.

„Dacă, doamne ferește, Ucraina eșuează în a-și apăra suveranitatea și libertatea, acesta ar fi doar primul pas în strategia nebunească a Kremlinului de a reconstrui Imperiul Rus din trecut”, a subliniat premierul polonez.

Pe 11 februarie 2022 Polonia a devenit prima țară parteneră a Ucrainei care a anunțat că intenționează să trimită Kievului tancuri de fabricație occidentală, modelele Leopard 2 produse în Germania.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercurea aceasta că guvernul de la Berlin va trimite la rândul său o companie de tancuri Leopard 2 Ucrainei.

La scurt timp după anunțul său și alte state europene și-au exprimat intenția în acest sens, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams Ucrainei, reamintește sursa citată.