Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul amenință că vor urma represalii după sancțiunile pe care UE și Marea Britanie le-au impus în urma protestelor din țară

Fotografia a fost realizată în data de 23 ianuarie 2023, la un protest față de regimul iranian organizat de Consiliul Național al Rezistenței Iraniene, cu sediul la Paris, care a avut loc simultan cu ședința de la Bruxelles a Consiliului de Afaceri Extern

Fotografia a fost realizată în data de 23 ianuarie 2023, la un protest față de regimul iranian organizat de Consiliul Național al Rezistenței Iraniene, cu sediul la Paris, care a avut loc simultan cu ședința de la Bruxelles a Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE).
Sursa imaginii: 
Johanna Geron/Reuters

Iranul amenință că va răspunde, la rândul lui,  noilor sancțiuni impuse de Uniunea Europeană și Marea Britanie față de modul în care capitala țării, Teheranul, a gestionat protestele din ultimele luni, declanșate după ce Mahsa Amini a murit în custodia Poliției din Iran.

UE și Marea Britanie au impus luni o nouă serie de sancțiuni Iranului, care, începând din luna septembrie și până în prezent, a fost acaparat de proteste cauzate de moartea lui Mahsa Amini, o tânără din Iran în vârstă de 22 de ani, de origine kurdă, arestată pe motiv că ar fi încălcat codul vestimentar strict, impus femeilor din Iran.

Noile sancțiuni impuse de UE au prevăzut adăugarea a încă „18 persoane și 19 entități” pe lista persoanelor împotriva cărora s-au luat o serie de „măsuri restrictive”, ca urmare a încălcării drepturilor omului în Iran, printre care se numără „utilizarea pe scară largă și disproporționată a forței împotriva manifestanților care protestau pe cale pașnică față de moartea tinerei Mahsa Amini”.

Noile sancțiuni se adresează oficialilor guvernamentali și membrilor importanți din cadrul forțelor de securitate iraniene, inclusiv cadre militare ale grupării intitulate Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC).

Marea Britanie a impus Iranului sancțiuni similare, printre care și restricții care îl vizează pe procurorul general adjunct al Iranului, Ahmad Fazelian.

 

Avertismentul Iranului

Avertismentul Iranului cu privire la represaliile care vor urma survine în contextul în care tensiunile cu UE și Marea Britanie s-au amplificat brusc, cele două înăsprind sancțiunile asupra Iranului din cauza modului în care autoritățile au gestionat protestele.

„Abordarea Uniunii Europene și a Marii Britanii denotă atât incapacitatea acestora de a înțelege corect cum decurg treburile în Iran, cât și o ușoară confuzie cu privire la autoritatea Republicii Islamice”, a declarat Nasser Kanani, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Acesta susține că Iranul „își rezervă dreptul de a riposta la astfel de politici greșite și va anunța în curând lista noilor sancțiuni care vor fi impuse acelora care încalcă drepturile omului și promovează terorismul în Uniunea Europeană și în Marea Britanie”.

Potrivit agenției de știri Mehr, ce se află sub controlul statului, sancțiunile impuse de UE și de Marea Britanie „denotă deznădejdea și furia acestora față de propria lor încercare nereușită de a nutri un sentiment de nesiguranță în Iran”.

Autoritățile susțin că sute de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost ucise și mii de persoane au fost arestate în timpul așa-ziselor „proteste” declanșate de „inamicii” Republicii Islamice.

În total, autoritățile iraniene au condamnat la moarte 18 persoane ca urmare a protestelor. Patru dintre acestea au fost deja executate, fapt care a stârnit furia întregii lumi.

 

Traducere și adaptare de Monica Chivu de pe pagina în limba engleză a RFI.