Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Catherine Colonna, sefa diplomației de la Paris

big_primirea_ministrului_pentru_europa_si_afaceri_externe_al_republicii_franceze_27_ianuarie_2023_12.jpg

Klaus Iohannis și Catherine Colonna
Șefa diplomației de la Paris a vizitat și baza militară de la Cincu.
Sursa imaginii: 
presidency.ro

Vizita ministrului francez de externe are loc pe fondul unei intense coordonări româno-franceze la nivel înalt, în plan bilateral și în cadrul UE și NATO, și al celebrării a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic, precum și al creșterii contribuției Franței în ceea ce privește forțe militare aliate în România.

 

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte referitoare la stadiul și perspectivele de dezvoltare a proiectelor comune din domeniul economic și domeniul securității și apărării, precum și evoluțiile recente ale situației de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe sprijinul care trebuie acordat Ucrainei, intensificarea asistenței umanitare și facilitarea exporturilor de cereale. Totodată, a fost discutată și necesitatea consolidării, în continuare, a sancțiunilor împotriva Federației Ruse, precizează Administrația Prezidentială.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a mulțumit Franței pentru susținerea demersurilor României de aderare la spațiul Schengen, precum și pentru contribuția la întărirea securității și apărării în regiunea Mării Negre, în special prin asumarea conducerii Grupului de Luptă al NATO de pe teritoriul țării noastre, ca parte a eforturilor aliate de creare a unei apărări mai coerente și mai puternice pe întregul Flanc Estic.

Referindu-se la criza de securitate din regiune, generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Președintele României a subliniat consecințele acesteia la nivel regional, european și global, cu accent pe cele din domeniile securității, energiei și securității alimentare.

La rândul său, ministra din Franța a subliniat că vizita sa la București este încă o expresie a solidității Parteneriatului Strategic și a interesului Franței de a lucra strâns cu țara noastră pentru a găsi soluții la consecințele multidimensionale ale crizei de securitate generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, ministra Catherine Colonna a subliniat că Franța va continua sprijinul ferm pe care îl acordă țării noastre în atingerea acestui obiectiv.